E-MOBILNOST Prodaja električnih automobila se udvostručila u 2021. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

E-MOBILNOST Prodaja električnih automobila se udvostručila u 2021.

Autor Krunoslav Ćosić

2021. je bila još jedna teška godina za automobilsku industriju, ali ne i za one na električni pogon

 Renault Twingo e-tech electric.jpg Izvor: Renault

Automobilsku industriju je jako pogodila globalna nestašica čipova. Istovremeno, globalna prodaja električnih automobila se više nego udvostručila tijekom posljednjih dvanaest mjeseci dosegnuvši 6,6 milijuna, u usporedbi sa samo 3 milijuna u 2020. godini, pokazuju podaci koje je objavio Statista. U 2019. godini u svijetu je prodano 2,2 milijuna automobila na struju.

Prema preliminarnim podacima koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency), porast isporuka u automobilskoj industriji imaju samo električni automobili dok se druge vrste pogona ne mogu pohvaliti s rastom.

 Punjenje elektricni automobil (3).jpg Izvor: Arturs Laucis / Alamy / Alamy / Profimedia

Kina je posebno imala porast u 2021. godini, gotovo utrostručivši prodaju električnih automobila s 1,2 na 3,4 milijuna primjeraka. Europa je i dalje drugo najveće tržište za električne automobile, s novim registracijama koje su porasle za gotovo 70 posto na 2,3 milijuna, od kojih su otprilike polovica bili plug-in hibridi.

U Sjedinjenim Državama prodaja je prvi put premašila pola milijuna, ali ukupni tržišni udio električnih vozila ostaje daleko ispod Kine i mnogih europskih tržišta.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, Kina, Europa i Sjedinjene Države čine otprilike 90 posto globalne prodaje električnih automobila što pokazuje da e-mobilnost ne napreduje istim tempom na globalnoj razini.

 25 to 29 years;alternative energy;brown hair;business;businesswoman;car;charging station;charging;choice;city living;coffee cup;coffee;day;disposable cup;efficiency;electric car;electrical plug;electricity;environmental conservation;environmental issue;fast food;food;full length;future;hybrid car;kerb;leaning;lifestyle;long hair;looking away;one person;only female;outdoors;responsibility;side view;sidewalk;station;transport;travel;urban;waiting;watching;woman;young adult;young woman Izvor: Profimedia

“Državne politike ostaju ključna pokretačka snaga za globalna tržišta električnih automobila, ali njihova dinamika u 2021. također odražava vrlo aktivnu godinu automobilske industrije. Najave, ciljevi i lansiranje novih modela pomogli su jačanju stajališta da je budućnost automobila električna”, sažima IEA, istovremeno upozoravajući da je velik dio uštede emisija električnih vozila nadoknađen paralelnim porastom globalne prodaje SUV-ova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI