U DANSKOJ Više od polovice novih automobila su elektrificirani | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U DANSKOJ Više od polovice novih automobila su elektrificirani

Autor Krunoslav Ćosić

Prodaju ne prati i potrebna infrastruktura, ali glavna stvar je dugoročna održivost

 Elektricni automobil punjenje Izvor: simon collins / Alamy / Alamy / Profimedia

Električni automobili postaju popularniji od konvencionalnih automobila u Danskoj, a interes za njima stalno raste. Samo u prosincu 2021. u zemlji je prodano više od 10.000 takvih automobila, računajući i hibride, što je više od polovice svih prodanih novih automobila. 31 posto su hibridi, a 27 posto su potpuno električni.

Potražnja za automobilima na struju je tolika da Danska nije uspjela razviti potrebnu infrastrukturu, a trenutno nedostaje dovoljno stanica za punjenje. Dakle, Danska je srušila barijeru i to se dogodilo puno ranije nego se pretpostavljalo. I planiralo.

Električna vozila sigurno neće spasiti svijet, to se već od ranije zna. Nema smisla proizvoditi električnu energiju iz fosilnih goriva te zagađenje samo prebacivati van gradskih središta u kojima će se voziti na struju.

 Vjetroelektrana.jpg Izvor: Pixabay

Uskoro će vijesti o rekordnoj prodaji električnih automobila postati trivijalne i nitko na njih neće obraćati pozornost. Poanta je u razmišljanju o čistoj i održivoj proizvodnji električne energije kojom će se automobili puniti. Danska u tome prednjači već dugo vremena jer energija tamo dolazi iz vjetroelektrana.

Dakle, prelazak na električni pogon neće spasiti naš planet, ali će doći do cijelog niza inovacija u proizvodnji, recikliranju materijala i infrastrukturi.

 Danska Kopenhagen.jpg Izvor: Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI