KADA I KAKO? Punite li bateriju mobitela baš na ispravan način | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KADA I KAKO? Punite li bateriju mobitela baš na ispravan način

Autor Krunoslav Ćosić

Kad je najbolje vrijeme za punjenje baterije – po danu ili po noći

  Izvor: Profimedia

Uz bateriju mobitela i pametnih telefona uvijek postoje određene nepoznanice. Pitamo se trebamo li bateriju puniti do 100 posto, trebamo li pričekati da se baterija u potpunosti isprazni pa ju tek onda puniti…

Idealno područje punjenja baterije mobitela je od 20 do 80 posto. Kad bismo bateriju punili nakon što kapacitet padne na oko 20 posto (uglavnom, iznad 10 posto) te punjač isključili kad kapacitet dostigne 80 posto, baterija bi omogućila najveći broj ciklusa punjenja i pražnjenja.

 mobile phone;smartphone;battery;charge;electronics;power;technology;device;energy;charger;connection;electric;telephone;communication;electricity;cellphone;equipment;display;usb;adapter;supply;recharge;modern;pow;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Naime, litijske baterije omogućuju oko 500 ciklusa punjenja i pražnjenja prije nego li počnu značajno gubiti kapacitet. Kad biste bateriju punili svaki dan po dva puta, nakon osam do devet mjeseci već bismo osjetili manjak kapaciteta i potrebu da se baterija puni sve češće i češće. Ne zaboravite da se svako spajanje na punjač, pa i na računalo prilikom prijenosa podatka s mobitela baterija automatski puni.

Ako je moguće, baterije što rjeđe punite iznad 90 posto. Ukoliko navečer isključujete mobitel, u tom slučaju se baterija nikako ne bi smjela puniti do 100 posto. Naime, ako se baterija i napuni do 100 posto, mora se početi odmah trošiti. Ne smije se skladištiti kapacitet u bateriji, za kasnije korištenje.

 cell;cellular;phones;iPhone;iPod;Blackberry;earbud,NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Isto to vrijedi i ako ćete mobitel prestati koristiti na neko vrijeme; bateriju napunite na maksimalno 80 posto te ju nakon nekog vremena ponovo nadopunite, kako napon u baterijskim člancima ne bi prenisko pao. Dogodi li se to, bit će potrebno bateriju „probuditi“ u servisu. Naravno, nekad to ne uspijeva, ako napon previše padne.

Pitate li se smije li se baterija puniti navečer, sve do jutra, kako biste sljedeći dan imali kapacitet 100 posto. I kako ne biste brinuli tijekom sljedećeg dana. To nije dobro za bateriju jer se baterija nakon dva-tri sata napuni do 100 posto i uz ugrađenu elektroniku prestane puniti.

 adapter;battery;bed;bedroom;business;cable;capacity;cell;cellphone;charge;charger;communication;concept;connect;device;digital;display;electricity;electronic;energy;equipment;gadget;home;house;internet;lifestyle;line;low;mobile;modern;multiple;network;online;phone;plug;power;recharge;room;sharing;smart;smartphone;supply;tablet;tech;technology;telephone;touchscreen;usb;using;work Izvor: Profimedia

Nakon nekoliko sati, ukoliko je telefon uključen i spojen na wireless mrežu ili mobilnu mrežu, baterija se ipak polako prazni. S obzirom da je telefon spojen na punjač, u neko doba noći baterija se ponovo počinje puniti, s 99 na 100 posto. Na taj način se iskorištava još jedan početak punjenja, od onih spomenutih 500-tinjak.

Stoga, bateriju telefona napunite u večernjim satima (možete iskoristiti noćni, jeftiniji režim naplate električne energije, kako biste štedjeli novac i koristili energiju u vrijeme kada je manja potražnja), a izdržat će vam do sljedeće večeri.

Izbjegavajte puniti bateriju u automobilu jer iz takve utičnice ne izlazi konstantni napon pa to može utjecati na zdravlje baterije. Struja nije dobra niti iz laptopa i računala jer je snaga punjenja najčešće mala.

 accessory;adapter;auto;automobile;battery;cable;car;cellphone;charge;charger;communication;connect;connection;danger;dead;depleted;device;digital;drive;economy;electrical;electricity;electronic;energy;equipment;explode;fire;flame;gadget;heat;hot;inside;interior;mobile;output;phone;plug;power;risk;smart;smart phone;smartphone;spark;technology;temperature;transport;transportation;travel;vehicle Izvor: Profimedia

Pripazite i na originalnost punjača – prejak punjač najčešće neće oštetiti bateriju, s obzirom na ugrađene zaštite, ali sve te zaštite toleriraju određeni postotak jakosti. Pojedini modeli telefona, najčešće Apple iPhone, niti se neće puniti ako ne koristite originalni punjač ili zamjenski punjač koji udovoljava Appleovim zahtjevima.

Pitate li se još jedno pitanje: da li je bolje puniti telefon isključen ili uključen, odgovor je – isključen. Kad je telefon uključen, tada se baterija istovremeno i troši i puni. Jasno, teško je imati isključen mobitel, ali postoje korisnici koji u večernjim satima isključuju telefon. Možda među vama koji čitate ovaj članak postoje srećkovići koji koriste službeni mobitel, a izvan radnog vremena nemaju pozive niti moraju pregledavati e-poštu. Oni mogu isključiti mobitel te na miru napuniti bateriju. Koja će im u tom slučaju potrajati daleko duže jer se koristi samo dio dana.

 smartphone;phone;cellphone;charging;technology;telephone;power;application;battery;black;business;cable;cell;cellular;charger;communication;computer;connection;copy-space;desk;device;digital;display;electricity;electronic;energy;equipment;gadget;lithium;mobile;modern;network;screen;smart;table;touchscreen;wireless;wood Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI