Znate li da glačalo troši više od štednjaka, perilice i sušilice? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Znate li da glačalo troši više od štednjaka, perilice i sušilice?

Razmišljate li o potrošnji energije kod kuće? Donosimo nekoliko savjeta vezanih uz efikasno korištenje energije u kućanstvu

  Izvor: Profimedia

Za hladnjak, glačalo i mnoge druge kućanske uređaje najbitnije nam je da su ispravni i funkcionalni. Razmišljamo li o njihovoj potrošnji energije?

Mnogi i dalje posuđe peru ručno, peglaju rublje netom prije nego će krenuti na posao, a eventualno perilicu rublja uključe u večernjim satima, u periodu povoljnije cijene električne energije. I pri tome, naravno, stvaraju buku, što može biti nezgodno susjedima koji su već u to vrijeme legli spavati.

  Izvor: Pixabay

Kod perilica rublja je specifično, objašnjava HEP, da se najviše energije troši za zagrijavanje vode. Ukoliko to nije potrebno, određene vrste rublja možete prati na 30 ili 40 stupnjeva Celzijusa. Kupujete li perilicu, birajte veći kapacitet za smještaj rublja jer se time smanjuje broj ciklusa pranja te samim time i potrošnja energije je manja.

Koristite li sušilicu rublja, prije nego li iz perilice rublja izvadite mokro rublje, namjestite centrifugu na perilici na najveći broj okretaja u minuti te ćete kasnije pri sušenju rublja uštedjeti i do 30 posto energije.

Perilice posuđa postale su uobičajeni uređaj u većem broju kućanstava. Razlog za njihovo korištenje ne leži samo u praktičnosti, jer za to vrijeme možete raditi nešto drugo ili se pak odmarati od posla, nego i u ekonomičnosti. Pranjem posuđa u perilici troši se oko 50 posto manje električne energije te čak 80 posto manje vode. Dakle, čuvat ćete i svoje ruke, čuvat ćete i svoju kičmu, a učinit ćete dobro i za okoliš.

Naravno, sve prethodno navedeno vrijedi kad je perilica posuđa puna, a ne zaboravite s vremena na vrijeme provjeriti filtre i razinu soli kako se ne bi nakupljao kamenac na grijaćim površina. Naime, nakupljeni kamenac smanjuje efikasnost perilice posuđa. Savjetuje se perilicu koristiti uz odabir temperature od 50 do 60 stupnjeva Celzijusa.

Mnogima je hladnjak ipak najdraži kućanski uređaj. Kako bi vas dobro služio, i vi njega trebate ponekad dvoriti. Nemojte ga nikada postavljati blizu izvora topline (radijator, pored prozora) niti na direktnoj sunčevoj svjetlosti, a obavezno s tri strane ostavite razmak od oko 10 centimetara. Otprilike svakih pola godine sa stražnje rešetke trebalo bi očistiti prašinu.

  Izvor: Pexels

Ako se u hladnjaku nakuplja led (ne mislimo pri tome na ledenicu), to nije dobro jer sloj leda ima izolacijski učinak tako da će zbog toga trošiti nešto više električne energije. Provjerite i na koliko stupnjeva (jakosti) je hladnjak podešen. Možda vam u zimskim mjesecima ne treba biti na maksimumu, a i kada je poluprazan potrebno je manje hladiti hranu. Za svaki stupanj povećanja temperature u hladnjaku uštedjet ćete 6% potrošnje energije.

  Izvor: Pexels

Neki ipak više vole ono što dolazi iz pećnice, ali ne zaboravite ju redovito čistiti jer i kod nje se događa slična stvar kao i kod hladnjaka u kojem se nakuplja led – zaprljana pećnica više troši energije. Slijedi nekoliko savjeta uz koje ćete uštedjeti na mjesečnom računu za struju:

• pećnicu slobodno isključite desetak minuta prije kraja pečenja jer pećnica dugo zadržava toplinu
• pri svakom otvaranju vrata pećnice izgubi se 20 posto topline pa vrata otvarajte što rjeđe
• koristite ventilator prilikom pečenja jer se uz vrući zrak može (u)štedjeti i do 15 posto energije

I za kraj vjerojatno najmrži mali kućanski uređaj – glačalo ili pegla. Preporuka je da se koristi u večernjim satima, kad nastupa povoljnija cijena električne energije (ljeti od 22 sata do 8 sati ujutro; zimi od 21 sat do 7 sati ujutro).

 Ironing;Domestic Chores;Business Shirt;Hand;Chores;Holding;Domestic;Domestic Life;Shirt;At Home;Horizontal;Indoors;Day;Close-Up;Cropped;Mid Section;50-54 Years;One Person;One Mature Man Only;Home;House;Daytime;One Person Only;Man;Male Izvor: Profimedia

Možda niste znali, ali pegla je veći potrošač nego su štednjaci, perilice i sušilice rublja. Stoga, nakon završetka pranja rublja dobro ga protresite i redno objesite da se suši; kasnije će vam glačanje ići lakše. Ne morate čekati da se glačalo zagrije – na početku glačajte rublje kojem ne treba visoka temperatura.

Ukoliko se odlučite na kupnju nove perilice rublja, novi modeli u odnosu na starije mogu trošiti daleko manje energije (perilica rublja starija od deset godina troši i dva puta više energije). Pećnice najvećeg energetskog razreda troše i do 40 posto manje energije. Od 1. ožujka u upotrebi su nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske aparate te dosadašnje oznake razreda energetske učinkovitosti od A+++ do D zamjenjuju razredi od A do G.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI