U CIJELOJ EUROPSKOJ UNIJI: Od danas su u upotrebi nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske aparate | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U CIJELOJ EUROPSKOJ UNIJI: Od danas su u upotrebi nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske aparate

Autor Krunoslav Ćosić

Dosadašnje oznake razreda energetske učinkovitosti od A+++ do D zamjenjuju razredi od A do G

  Izvor: Pixabay

Novim oznakama energetske učinkovitosti jasnije se daje do znanja potrošačima koliko energije troše hladnjaci, perilice posuđa, perilice rublja, televizor, žarulje i svjetiljke. Potrošači će na taj (jednostavniji) način lakše odabrati proizvode koji troše manje energije te time štedjeti i svoj novac.

Smisao uvođenja novih oznaka energetske učinkovitosti za kućanske aparate trebao bi potaknuti proizvođače da osmisle proizvode koji troše manje energije. Hladnjaci, perilice posuđa, perilice rublja i televizori s novim se načinom moraju označavati od 1. ožujka 2021. dok se nove oznake za žarulje i svjetiljke primjenjuju od 1. rujna 2021.

Uređaji s oznakom razreda A (zeleno) troše najmanje energije i energetski su najučinkovitiji dok uređaji razreda G (crveno) troše najviše energije. Oznaka energetske učinkovitosti mora biti jasno istaknuta na svakom proizvodu na prodajnom mjestu.

  Izvor: Pixabay

Čak i ako proizvod kupujete bez osobnog kontakta (online), i u tom se slučaju mora navesti informacija o oznaci energetske učinkovitosti. Ta oznaka na internetu mora biti locirana u blizini cijene te ispisana slovima iste veličine. Mora se jasno prikazati oznaka energetske učinkovitosti proizvoda ili energetski razred sa strelicom koja upućuje na oznaku energetske učinkovitosti.

U dosadašnjem načinu označavanja kupce se moglo lako zbuniti. Na primjer, hladnjak s oznakom A+++ razreda energetske učinkovitosti mogao bi s novom oznakom biti svrstan u novi razred C. Dakle, radi se o istom proizvodu s istom energetskom učinkovitosti.

Nadalje, potrošnja energije perilice rublje na prethodnoj oznaci temeljila se na godišnjoj upotrebi dok se na novoj oznaci potrošnja izračunava za 100 ciklusa pranja. Formula potrošnje energije televizora također se promijenila kako bi se bolje uzela u obzir potrošnja unutarnjih komponenti, a ne samo zaslona.

Uz označavanje potrošnje energije pa samim time i novca, uz neke se oznake navode i informacije u pogledu utjecaja na okoliš - buka koju stvara proizvod ili uobičajena potrošnja vode.