ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE: Europljani više razmišljaju o poslu nego što ga obavljaju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE: Europljani više razmišljaju o poslu nego što ga obavljaju

Autor Krunoslav Ćosić

Postoji nevidljivi teret koji muči ljude, prije nego li se odluče obaviti posao kod kuće

 Samsung Utility_Washer.jpg Izvor: Samsung

Kućanski poslovi vjerojatno nikome nisu baš pretjerano dragi, a neki ljudi se moraju i mentalno pripremiti prije nego li krenu čistiti po kući. Samsung je proveo istraživanje o „nevidljivom teretu“ kućanskih poslova – pritisak stvaraju svakodnevne kućanske obaveze, a obuhvaćeno je 6000 Europljana.

Njih 86% više vremena provodi razmišljajući o kućanskim poslovima, u odnosu na vrijeme koje im je potrebno za njihovo obavljanje. Vrijeme utrošeno na mentalnu pripremu za obavljanje kućanskih zadataka predstavlja „nevidljiv teret“ koji često utječe na mir i raspodjelu dragocjenog vremena korisnika.

Istraživanje otkriva da je prosječna osoba odgovorna za najmanje sedam poslova u svom domu, za čije obavljanje je često potrebno više od 30 sati tjedno - gotovo jednako koliko i posao s punim radnim vremenom.

To stvara negativan učinak na europska kućanstva, gdje više od polovice ispitanika (51%) ističe da je pod stresom barem polovicu vremena, a dvoje od pet (41%) redovito ima poteškoće s fokusom na svakodnevne obaveze. Europljane muči i porast troškova života pa više od polovice (54%) ispitanika potvrđuje da je cijena energije utjecala na kućanske obaveze, čineći ih stresnijima i težima.

 Samsung NV7000B_7-Series_F000.jpg Izvor: Samsung

Istraživanje se odnosi na 15 najvažnijih kućanskih obaveza koje se redovito obavljaju, uključujući generalno čišćenje doma, kupnju namirnica i upravljanje računima za režije. Svaka obaveza rangirana je prema intenzitetu – na temelju emocionalnih i fizičkih zahtjeva koje Europljani pripisuju njihovom obavljanju.

Unatoč povećanoj dostupnosti napredne kućne tehnologije i platformi kao što je SmartThings Europljani provode gotovo isto toliko vremena – a u nekim slučajevima i više – mentalno se pripremajući za obavljanje redovitih kućanskih obaveza u usporedbi s vremenom koje provode obavljajući ih.

 Samsung usisavač (2).jpg Izvor: Samsung

Ovo su neki od zaključaka Samsungovog istraživanja:

- Europljani troše 92% više vremena razmišljajući o kuhanju obroka nego na kuhanje samog obroka.

- Provode 91% više vremena razmišljajući o sigurnosti doma nego poduzimajući mjere za sprječavanje prijetnji kućanstvu.

- Troše 88% vremena razmišljajući o odlaganju smeća ili recikliranju nego na obavljanje same obaveze.

S ciljem uspostave ravnoteže u europskim kućanstvima Samsung je pokrenuo Indeks nevidljivog opterećenja razvijen u suradnji s autorom bestselera i stručnjakom za sreću, Moom Gawdatom.

 Mo Gawdat.jpg
Mo Gawdat
Izvor: Samsung

Za indeks se koristi formula, prva takve vrste: nevidljivo opterećenje = intenzitet x vrijeme x učestalost. Ovaj indeks svakome omogućuje izračunavanje vlastitog opterećenja, ispitivanjem fizičkog i psihičkog opterećenja kućanskih obaveza za koje su odgovorni.

Indeks nevidljivog opterećenja korisnicima također pruža jednostavna SmartThings rješenja koja im pomažu živjeti učinkovitije uz uštedu vremena. Na primjer, kako bi smanjila brige oko upravljanja i plaćanja računa za kućanstvo, usluga SmartThings Energy omogućava lako praćenje potrošnje energije kućanskih aparata, pa čak i nadzor uređaja putem pametnih utičnica.

 Samsung usisavač (1).jpg Izvor: Samsung

Aktiviranjem AI Energy Modea moguće je upravljati potrošnjom energije ispod unaprijed postavljenog cilja. Kako bi olakšalo pranja rublja aplikacija SmartThings omogućuje pokretanje pranja na daljinu i obavještava vas kada je ciklus završen tako da, gdje god se nalazite, možete pokrenuti ciklus i biti sigurni da će biti gotov kada dođete kući.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI