CWW 2023 U ŠIBENIKU: Kako umanjiti utjecaj vjetroelektrana na okoliš i prirodu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

CWW 2023 U ŠIBENIKU: Kako umanjiti utjecaj vjetroelektrana na okoliš i prirodu

Autor Krunoslav Ćosić

Vjetroelektrane utječu na ptice, šišmiše i velike zvijeri, ali i na cijele ekosustave

 Vjetroelektrana Jelinak (18).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Uz čistu energiju koju omogućuju vjetroelektrane su istovremeno i opasnost za životinjski svijet. Postoji li održivi razvoj vjetroelektrana glavna je tema netom završene međunarodne znanstvene konferencije CWW 2023 u Šibeniku, a okupila je od 18. do 22. rujna 2023. više od 600 sudionika iz cijeloga svijeta, sa šest kontinenata.

Visina stupova vjetroelektrana je oko 100 metara, ali sve je više i onih koje dosežu 200 metara, saznali smo tijekom petodnevne znanstvene konferencije „7th Conference on Wind energy and Wildlife impacts – CWW 2023“ održane u organizaciji hrvatskih tvrtki OIKON i Supernatural, pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 CWW 2023 Šibenik.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Sudionici vrlo aktualne i važne konferencije radili su na pronalasku rješenja održivog razvoja vjetroelektrana koji uključuje zaštitu prirode i okoliša. Konferencija CWW svjetski je poznata konferencija u području energetike obnovljivih izvora na kojoj se razmjenjuju znanja i iskustva o tome kako umanjiti utjecaj koji razvoj vjetroelektrana ima na okoliš i prirodu.

Vjetroelektrane djeluju na ptice, šišmiše i velikih zvijeri, ali i na cijele ekosustave te se uz razne uređaje može identificirati prisustvo i prolazak jata ptica i šišmiša, na primjer Mjerni instrument će uz osjetljive mikrofone i zahvaljujući analizi spektograma otkriti šišmiše u blizini što će automatski zaustaviti rad turbina i na taj način spasiti životinje od pogibije. Zahvaljujući takvim i sličnim sustavima, koje smo vidjeli u Šibeniku, životinje će biti spašene.

Kako uz vjetroelektrane izgleda život leteće lisice (Flying fox – Pteropus conspicillatus), vrste šišmiša koji obitava u Australiji, vidjeli smo tijekom zanimljivog izlaganja „The emerging collision risks to Old World Fruit Bats“ koje su imali stručnjaci iz Australije, a među njima i Emma Bennett s Monash University. Radi se o šišmišima koji se hrane voćem, a od 2001. godine su proglašeni ranjivom vrstom te od 2019. zaštićenom. U prošloj godini je leteća lisica proglašena kritično ugroženom – u Australiji ih je preostalo oko 660.000, istaknula je Annette Ruzicka.

Na sljedećoj fotografiji možete vidjeti kako je izgledala proizvodnja energije iz vjetra u 2022. godini.

 20230921_114747.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić


Informacije i spoznaje prezentirane na konferenciji pomoći će u daljnjem odgovornom razvoju energetike obnovljivih izvora kako u Hrvatskoj tako i u regiji, ali i ostatku svijeta, što je izuzetno nužno s obzirom na vrlo ambiciozne ciljeve povećanja udjela obnovljivih izvora energije i izgradnju sve većeg broja vjetroelektrana.

Istaknuta predavanja na konferenciji održali su renomirani znanstvenici dr. sc. Johann Köppel (Technical University Berlin/Uppsala University), dr. sc. Roel May (Norwegian Institute for Nature Research), dr. sc. Christian C. Voigt (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, Njemačka) i dr. sc. Taber Allison (Renewable Energy Wildlife Institute, SAD).

Dvije panel rasprave, šest radionica, 108 usmenih i 90 posterskih izlaganja pokrili su teme vezane uz sve sastavnice okoliša – od cijelih ekosustava, općenito bioraznolikosti, specifičnih utjecaja na ptice, šišmiše i velike zvijeri, morske vrste i staništa, ali i ljude.

Konferencija je rezultirala važnim zaključcima usmjerenima na unapređenje održivog razvoja vjetroelektrana koji uključuje zaštitu prirode i okoliša. Raspravljalo se o regulatornim pitanjima, najnovijim tehnološkim rješenjima kao i budućnosti korištenja energije vjetra.

Umjetna inteligencija je sve učestalija i u ovom sektoru te znanstvenicima pomaže u identifikaciji vrsta, ali i u lakšoj i procjeni utjecaja izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu. Za znanstveni program konferencije zaslužan je međunarodni znanstveni odbor od 16 članova na čelu s Davidom Tidharom, stručnjakom za bioraznolikost iz SAD-a s bogatim iskustvom rada u tom području.

„Ovo sedmo izdanje konferencije održano u Hrvatskoj, okupilo je najveći broj sudionika do sada i po njihovoj je ocjeni bila najbolja do sada, na što smo iznimno ponosni,“ rekao je Dalibor Hatić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije i direktor Instituta Oikon.

„Činjenica da se ova globalna konferencija održava u Hrvatskoj potvrda je ne samo kvalitete našeg rada na zaštiti prirode i promociji obnovljivih izvora energije, koji su sami po sebi ekološki projekti, već i općenito razine na kojoj se zaštita prirode provodi u Hrvatskoj, što stručnjaci i znanstvenici iz cijeloga svijeta koji se bave ovim temama očigledno nisu propustili,“ dodao je Hatić.

„Kada govorimo o održivom razvoju vjetroelektrana koji uključuje zaštitu prirode i okoliša, konferencija CWW 2023 i njezin uspjeh snažan je poticaj nastavku dobrog rada u tom području. Snažan je poticaj i Republici Hrvatskoj da uspješno provede energetsku tranziciju i izvršenje obveza koje ima po pitanju klimatskih promjena uz očuvanje zdravog okoliša i bioraznolikosti,“ objasnila je Mirna Mazija, suorganizatorica konferencije i direktorica tvrtke Supernatural.

 Krunoslav Ćosić Vjetroelektrana Jelinak (16).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

U sklopu konferencije posjetili smo vjetroelektrane na lokaciji Jelinak u blizini Šibenika, a sudionici su posjetili i vjetroelektranu Danilo te Sokolarski centar Dubrava, Nacionalni park Krka i Šibenski arhipelag te grad Šibenik. Konferenciju su napustili uz brojne pohvale i iskreno divljenje ljepoti krajobraza i ugođaja koji su doživjeli tijekom konferencije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI