EUROPSKI PARLAMENT: Veća upotreba energije iz obnovljivih izvora | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROPSKI PARLAMENT: Veća upotreba energije iz obnovljivih izvora

Autor Igor Martić

EU potiče povećavanje udjela energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji energije

 Solarni panel (4).jpg Izvor: Pixabay

Do 2030. morat će se udio energije iz obnovljivih izvora povećati na 42,5 %, a teži se udjelu od 45 %. Europski parlament potiče i brži proces izdavanja dozvola za nova postrojenja za energiju iz obnovljivih izvora.

Upotrebom novih goriva u prometnom sektoru emisije stakleničkih plinova trebale bi se smanjiti za 14,5 %, što je u skladu s europskim zelenim planom i planom REPowerEU. Ažuriranom Direktivom o energiji iz obnovljivih izvora, o kojoj su zastupnici i Vijeće već postigli dogovor, povećava se udio energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji energije u EU-u na 42,5 % do 2030.

Direktiva je donesena u s 470 glasova za, 120 protiv i 40 suzdržanih. Vijeće treba formalno odobriti tekst kako bi Direktiva stupila na snagu.

Novim pravilima ubrzat će se proces izdavanja dozvola za nove elektrane za energiju iz obnovljivih izvora, kao što su solarne ploče ili vjetroturbine, ili za prilagodbu postojećih elektrana za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

 Energija solarni panel vjetrenjace vjetar.jpg Izvor: Shutterstock

Definirano je i trajanje procesa izdavanja dozvola za nova postrojenja za energiju iz obnovljivih izvora, koji je u djelokrugu nacionalnih vlasti. Ne bi trebao trajati više od 12 mjeseci ako se radi o tzv. glavnim područjima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Izvan tih područja, taj proces ne bi trebao trajati više od 24 mjeseca.

Upotrebom energije iz obnovljivih izvora u prometnom sektoru trebale bi se smanjiti emisije stakleničkih plinova za 14,5 % do 2030. Taj se cilj želi postići većom upotrebom naprednih biogoriva i ambicioznijom kvotom za obnovljiva goriva nebiološkog podrijetla poput vodika.

Zastupnici su također osigurali da države članice postave okvirni cilj da barem 5 % novougrađenih kapaciteta za energiju iz obnovljivih izvora uključuje inovativne tehnologije kao i obvezujući okvir za prekogranične energetske projekte.

 Europski parlament, Pixabay (1).jpg Izvor: Pixabay

Zalagali su se i za strože kriterije za korištenje biomase kako bi osigurali da EU ne subvencionira neodržive prakse. Prikupljanje biomase ne bi smjelo negativno utjecati na kvalitetu zemlje i bioraznolikost.

„Naš fokus obuhvaća energiju vjetra, fotonaponske ćelije, hidroenergiju, geotermalnu energiju i plimne struje“, rekao je Markus Piper (EPP, Njemačka) te dodao: „Biomasa iz drva i dalje će biti klasificirana kao obnovljiva energija. U skladu s načelom „pozitivne šutnje”, u nedostatku administrativnih povratnih informacija, ulaganja će se smatrati odobrenima. Sada nam je hitno potreban model tržišta električne energije u EU-u i hitan prelazak na vodik za zeleniju tranziciju.“

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI