BITKA S TOPLINOM: Podatkovni centri i ekstremne vrućine | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BITKA S TOPLINOM: Podatkovni centri i ekstremne vrućine

Autor Krunoslav Ćosić

Klimatske promjene učinile su zadnjih osam godina rekordnima po pitanju vrućina

 Vertiv_hlađenje podatkovnih centera.jpg Izvor: Vertiv

Ekstremne vrućine manifestiraju se s devastirajućim valovima na područjima SAD-a, Meksika, Kanade, Europe i Azije. One utječu i na podatkovne centre u kojima se spremaju ogromne količine podataka.

Dodamo li tome i široko rasprostranjene požare u Kanadi, ekstremne vrućine diljem Azije koje su uzrokovale padove mreža električne energije te Europu koja bilježi rekordne vrućine kao kontinent koji se najviše zagrijava od svih postavlja se pitanje što se događa unutar podatkovnih centara.

Stručnjaci za hlađenje podatkovnih centara tvrtke Vertiv objavili su dopunjeni vodič za upravljanje podatkovnim centrima u uvjetima ekstremnih vrućina. Visoke vanjske temperature i njihove posljedice stvaraju značajne izazove operaterima podatkovnih centara koji već vode svakodnevnu bitku s toplinom proizvedenom u svojim pogonima.

 Podatkovni centar (3).jpg Izvor: Pixabay

Organizacije mogu poduzeti nekoliko koraka kako bi ublažile rizike povezane s ekstremnim vrućinama. Situacije poput magle jezive narančaste boje koja je okružila New York mogu poslužiti kao podsjetnik da očiste ili promijene zračne filtre u svojim sustavima podatkovnih centara kao i HVAC sustavima.

Filtri pomažu u zaštiti osjetljivih elektroničkih komponenti od čestica u zraku, uključujući dim od udaljenih šumskih požara tako da je čišćenje i promjena filtara zraka izuzetno bitna. Filtri pomažu u zaštiti osjetljivih elektroničkih komponenti od čestica u zraku, uključujući dim od udaljenih šumskih požara.

Potrebno je ubrzati proces planiranog održavanja i servisa - ekstremne vrućine i loša kvaliteta zraka utječu na više toga od same infrastrukture podatkovnih centara. Dobavljači električne energije imaju izazova u zadovoljavanju porasta potražnje koja dolazi s višim temperaturama, što uzrokuje česte prekide mreže. Takvi događaji nisu vrijeme za učenje metoda rješavanja problema tijekom korištenja sustava za neprekidna napajanja (UPS) ili jedinica za hlađenje.

 Pozar vatra (1).jpg Izvor: Pixabay

Čišćenje zavojnica kondenzatora i adekvatno upravljanje razinom punjenja rashladnim sredstvima primjeri su proaktivnog održavanja koji mogu pomoći u sprječavanju neočekivanih kvarova.

Iz Vertiva savjetuju aktivaciju dostupnih alata za učinkovitost jer su mnogi moderni UPS sustavi opremljeni visokoučinkovitim ekološkim načinima rada koji mnogu smanjiti količinu energije koje sustavi crpe iz mreža.

Ističe se kako toplinski valovi poput onih kojima smo nedavno svjedočili guraju mreže do krajnjih granica kapaciteta, što znači da svako smanjenje potražnje čini razliku između kontinuirane isporuke energije ili potpunog prekida mreže.

  Izvor: Pixabay

Potrebnoje razmisliti i o korištenju alternativnih izvora energije. Nemaju svi podatkovni centri pristup održivoj alternativnoj energiji, ali oni koji imaju trebaju moći iskoristiti takve resurse koji su izvan energetske mreže.

To su solarni paneli izvan ili na samoj lokaciji podatkovnih centara kao i drugi alternativni izvori poput vjetroelektrana te litij-ionskih baterija koji omogućuju prilagodbu i ograničenje potražnje.

Korištenje generatora nije preporučljivo tijekom toplinskih udara, osim u slučajevima nestanka struje. Dizelski generatori proizvode više stakleničkih plinova i emisija povezanih s klimatskim promjenama za razliku od rezervnih opcija koje koriste alternative oblike energije. Štoviše, organizacije bi trebale odgoditi planirana testiranja generatora u kontekstu rasta temperatura.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI