KALKULATOR UGLJIČNOG OTISKA: Analiza utjecaja podatkovnih centara na okoliš | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KALKULATOR UGLJIČNOG OTISKA: Analiza utjecaja podatkovnih centara na okoliš

Autor Krunoslav Ćosić

Besplatni kalkulator Lifecycle CO2e TradeOff prvi je takav u industriji

 Schneider Electric_Emisije iz Opsega 3_2.jpg Izvor: Schneider Electric

Schneider Electric je predstavio kalkulator ugljičnog otiska za preciznu procjenu ukupnog ugljičnog otiska podatkovnih centara velikih kompanija, uključujući emisije iz Opsega 1, 2 i 3. Kalkulator je dio novog okvira na temelju kojeg tvrtke mogu analizirati cjelokupni utjecaj podatkovnih centara na okoliš i prvi je takav alat u industriji. Okvir je detaljno opisan u bijeloj knjizi.

Tvrtke koje žele izmjeriti svoj ukupni ugljični otisak trebaju uzeti u obzir emisije u cijelom lancu vrijednosti što obuhvaća i tzv. emisije iz Opsega 3 odnosno neizravne emisije koje su rezultat vanjskih aktivnosti njihova poslovanja.

U bijeloj knjizi Schneider Electrica opisan je pristup koji podatkovnim centrima omogućuje identifikaciju i kategorizaciju emisija iz internih procesa kao i onih iz lanaca opskrbe. Takav analitički pristup obradi podataka pruža tvrtkama jasan smjer djelovanja za smanjenje emisije ugljika.

Europska unija i SAD su u procesu prijedloga i izrade pravila za poboljšanje i standardizaciju izvještavanja o održivosti te će prikupljanje podataka i izvještavanje o emisijama iz Opsega 3 također postati obavezne.

 Data Center Lifecycle CO2e calculator.jpg Izvor: Schneider Electric

Tvrtke za izradu ostvarivog plana smanjenja emisija trebaju uspostaviti sustav za praćenje emisija stakleničkih plinova (GHG). Na temelju sustavnog prikupljanja i analize podataka postavljaju se ciljevi za učinkovitije poslovanje – bilo da je riječ o proizvodnji električne energije, smanjenju emisije stakleničkih plinova, potrošnje vode ili kombinaciji svih aspekata održivog poslovanja. Pri tome, ugljični i vodeni otisak uključuje i otisak vanjskih partnera i dobavljača.

Kalkulator Lifecycle CO2e za podatkovne centre mjeri podatke o emisijama iz Opsega 3 u podatkovnim centrima velikih kompanija kao što su primjerice ugrađene emisije ugljika i podsustavne ugrađene emisije ugljika.

Dostupan je pristup upravljanja na primjeru podatkovnog centra snage 1 megavata s naglaskom na emisije iz Opsega 3 te prijedlozi mjera za unaprjeđenje održivosti kao što je korištenje učinkovitih proizvoda s niskim udjelom ugljičnih plinova.

Tu su i savjeti o standardiziranim mjerenjima i što je potrebno mjeriti, poput aktivnosti u industriji proizvodnje energenata, od transporta tijekom proizvodnje do distribucije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI