ULAGANJE U ENERGETSKU UČINKOVITOST: Dosegnut će rekordne razine u 2023. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ULAGANJE U ENERGETSKU UČINKOVITOST: Dosegnut će rekordne razine u 2023.

Autor Krunoslav Ćosić

Dvostruko brži razvoj energetske učinkovitosti ključan je za nultu stopu emisija stakleničkih plinova

  Izvor: Pixabay

Ulaganje u energetsku učinkovitost dosegnut će rekordne razine u 2023. i to unatoč usporavanju u odnosu na prijašnju godinu zbog visokih troškova kapitala na potencijalne nove projekte. Naime, obzirom na trenutno očekivane i najavljene politike i planove, za pretpostaviti je povećanje investicija povezanih s učinkovitošću za daljnjih 50 posto.

No, kako bi se ostvario dvostruki godišnji napredak u energetskoj učinkovitosti, investicije u taj sektor se moraju povećati sa 600 milijardi dolara na više od 1,8 bilijuna dolara do 2030. godine.

Godišnji napredak u energetskoj učinkovitosti sa sadašnjih 2,2 posto treba ubrzati na više od 4 posto godišnje do 2030. godine kako bi se ispunili ciljevi u smanjenju emisija stakleničkih plinova i istovremeno stvorila nova radna mjesta, povećao pristup energentima, smanjili računi, spustila razina zagađenje zraka te kako bi države postale neovisne o uvozu fosilnih goriva.

Poruka je to Međunarodne energetske agencije (IEA) na godišnjoj globalnoj konferenciji o energetskoj učinkovitosti na kojoj je bilo više od 700 ljudi iz 80 zemalja, uključujući 30 ministara i 50 predsjednika Uprava, a organizirana je u partnerstvu sa Schneider Electricom, predvodnikom u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji. Ujedno je predstavljen i izvještaj Energetska učinkovitost: Desetljeće za djelovanje.

Politike i regulativa će imati ključnu ulogu hoće li svijet ispuniti kratkoročne, srednjoročne ili dugoročne ciljeve energetske učinkovitosti. RePowerEU u Europi, Inflation Reduction Act u SAD-u i Green Transformation (GX) inicijativa u Japanu neki su od primjera s kojima donositelji odluka pokušavaju ispuniti ciljeve energetske učinkovitosti.

 Mercedes-Benz tvornica (2).jpg Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Daimler AG

Također, brojne države u razvoju, uključujući Indiju, Čile i Južnu Afriku, donijele su progresivne mjere kako bi energetsku učinkovitost stavile u prvi plan. Kako bi nastavila pružati potporu snažnijem djelovanju u sektoru energetske učinkovitosti, IEA je razvila i ažurirala svoje preporuke za donositelje odluka u državama.

Skup preporuka i alata sastoji se od dva dijela: prvi su 10 strateških načela, temeljenih na preporukama Globalnog povjerenstva za hitnu akciju za energetsku učinkovitost, koji objedinjuju ključne spoznaje iz globalnog iskustva o tome kako maksimalno povećati učinak svih politika i programa energetske učinkovitosti.

Drugi dio je skup sektorskih politika u kojem se ističu ključne politike dostupne vladama i kako se one mogu integrirati u učinkovite i koherentne aktivnosti za bržu i snažniju učinkovitost.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI