OČISTITE ŽARULJE: Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OČISTITE ŽARULJE: Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti

Autor Igor Martić

Nemojte postavljati biljke ispred prozora, provjerite energetski razred žarulje kako biste štedjeli

 Laptop rasvjeta prozor.jpg Izvor: Pixabay

Na svakom su koraku različite vrste žarulja i sijalica koje doživljavamo zdravo za gotovo. Čini nam se kako ne troše previše energije, ali nije njihova potrošnja odnosno iskoristivost jedina stvar na koju treba paziti kad je riječ o rasvjetlim tijelima.

Kupujete li novu žarulju nemojte uzimati u obzir njihovu snagu kao glavni faktor pri kupnji, uz cijenu. Njihove performanse se mjere u lumenima te se na taj način može izravno usporediti dvije i više žarulja što se tiče količine svjetlosti koju ćemo dobiti u nekom prostoru.

Veći broj lumena znači veću količinu svjetla koju sijalica proizvodi, a provjerite i omjer lumen/Watt koji odražava učinkovitost sijalice to jest koliko Watta električne energije je nužno za proizvodnju određene količine svjetlosti (lumena), savjetuju na hrvatskom nacionalnom portalu za energetsku učinkovitost.

 Luster zarulje zarulja.jpg Izvor: Pixabay

Uz lumene pri kupnji provjerite klasu energetske učinkovitosti - A klasa je najbolji izbor te u odnosu na klasu D troši i do 40 posto manje električne energije. Provjerite i životni vijek (broj sati) koje će sijalica odraditi kako biste smanjili troškove održavanja i utjecaj na okoliš. I boja svjetlosti odnosno temperatura boje mnogima može biti bitan faktor.

Nekadašnje sijalice sa žarnom niti uvijek su davale istu, toplu bijelu boju svjetla dok fluorescentne sijalice i LED sijalice nude raspon boja koji se izražava u Kelvinima. Tražite li toplu bijelu boju kao nekadašnje sijalice sa žarnom niti onda odaberite 2700 K dok ćete za hladnu bijelu trebati 4000 K ili više.

Nije nebitna niti boja podloge (zidova i stropova) u prostorijama kako bi se pri korištenju svijetlih površina svjetlost pri udaru u njih raspršila i time više osvijetlila prostor u kojem boravite. Tamni zidovi upijaju svjetlost. Naravno, i ugradnja senzora za uključivanje i isključivanje dopronosi uštedama. Detektori pokreta u hodnicima i stubištima s manjim brojem osoba mogu uštedjeti do 50 posto električne energije.

 Rasvjeta kuhinjski stol.jpg Izvor: Pixabay

Provjerite čistoću svjetiljki i rasvjetnih tijela jer nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti. I nečisti prozori, manje biljaka ispred prozora, izbjegavanje tamnih zavjesa te postavljanje radnih i kuhinjskih stolova bliže prozoru doprinosi manjoj potrošnji energije.

Dekorativna rasvjeta se također može isključiti kad nema potrebe za njom s obzirom da ne doprinosi značajnom povećanju osvijetljenosti prostorije. I korištenjem stolne lampe možete uštedjeti jer nećete osvjetljavati bespotrebno cijelu prostoriju.

 Laptop rasvjeta cvijece.jpg Izvor: Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI