KAKO DO ČISTE ENERGIJE U EUROPI Google je potpisao bitan ugovor | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAKO DO ČISTE ENERGIJE U EUROPI Google je potpisao bitan ugovor

Autor Davor Dakić

Zamislite svijet u kojem biste mogli dekarbonizirati svoje poslovanje samo tražeći od svog davatelja energije da to učini

 Vjetroelektrane (1) Izvor: Arnaud Martinez / Alamy / Alamy / Profimedia

Upravo to namjeravaju učiniti u Googleu: pokazat će da se to može učiniti, ali što je još važnije, olakšat će drugima da učine isto, objavljeno je na Googleovom blogu.

Upravo potpisani sporazum između Googlea i ENGIE, s velikim europskim poduzećem, pomaže Googleu u ostvarenju šire najave da će od 2021. do 2030. ulagati približno milijardu eura u digitalnu infrastrukturu i čistu energiju u Njemačkoj.

Google je potpisao prvi takav ugovor u Europi za kupnju čiste energije. Pomoći će to Googleu u osiguranju da će njihove operacije u Njemačkoj raditi s gotovo 80% energije bez ugljika, počevši od 2022. godine.

 Google Fotografije Izvor: tofino / Alamy / Alamy / Profimedia

U skladu s Googleovom predanošću da do 2030. rade na energiji bez ugljika, 24 sata dnevno u svim kampusima i podatkovnim centrima diljem svijeta, nastav će raditi na povećanju tog postotka na 100%.

Istovremeno, ovaj sporazum uspostavlja put koji bi trebale slijediti i ostale tvrtke kako bi zajedno radili na dekarbonizaciji korištenja električne energije i podržavanju oporavka Europe.

Nabava energije proizvedene bez ugljika nevjerojatno je težak zadatak i zahtijevat će inovativna tehnološka i ugovorna rješenja, smatraju u Googleu. Google je 2010. godine postao pionir u kupnji energije proizvedene bez ugljika putem individualnih ugovora o kupnji energije (PPA), složenih aranžmana koje ne mogu koristiti svi korisnici energije.

 Solarni panel Izvor: Michael Piepgras / Alamy / Alamy / Profimedia

Sporazumom je predviđeno da će ENGIE u Googleovo ime sastaviti i razviti energetski portfelj bez ugljika koji ima sposobnost fleksibilnosti i rasta kako se Googleove potrebe mijenjaju u regiji. Zajedno s ENGIE-om, Google će kupovati električnu energiju iz 23 projekta obnovljive energije u pet njemačkih država. Neki od njih će biti novoizgrađeni od nule.

Drugim projektima (kao što su postojeći projekti na kopnu za korištenje vjetra, koji više neće primati nacionalnu potporu) produžit će se životni vijek pa nastavljaju proizvoditi čistu električnu energiju umjesto da se demontiraju.

U Berlin-Brandenburgu nastat će novi pogoni za rad u cloudu, proširit će se postojeći u Frankfurtu. Time Google svojim korisnicima nastavlja isporučivati jednu od najčišćih cloud usluga u industriji. Sve više tvrtki uključuje ekološke, društvene i upravljačke ciljeve u svoje tehnološke strategije.

 Vjetroelektrane (2) Izvor: Pedro Sousa / Alamy / Alamy / Profimedia

Istovremeno, iz Googlea ističu da su predani pomoći IT organizacijama i njihovim korisnicima da poduzmu mjere za smanjenje emisije ugljika iz svojih aplikacija u oblaku. Zbog ovog ugovora, europski će kupci imati još jednu opciju s niskim udjelom ugljika u kojoj mogu izvoditi svoja radna opterećenja u oblaku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI