2000 potencijalno opasnih asteroida prolazi pored Zemlje | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

2000 potencijalno opasnih asteroida prolazi pored Zemlje

Autor Krunoslav Ćosić

158 asteroida ima promjer veći od jednog kilometra, što ih čini 2,5 puta većim od Empire State Buildinga

  Izvor: JULIAN BAUM / Sciencephoto / Profimedia

Ako ste samo pogledali filmove Jurski park ili Zemlja prije vremena, ne morate se baviti paleontologijom; znate da je ogromni asteroid udario u Zemlju, što nije bila dobra vijest za život na našem planetu.

 tyrannosaurus;asteroid;strike;impact;artwork;cretaceous;dinosaur;extinction;tyrannosaur;meteor;death;of;dinosaurs;mass;k;t;palaeontology;paleontology;animal;animals;kt;event Izvor: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

Koliko potencijalno opasnih asterioda prolazi pored Zemlje prati NASA-in centar za proučavanje objekata koji prolaze u neposrednoj blizini našeg planeta. Od najmanje 26.000 asteroida te daleko manjeg broja kometa koji prolaze blizu Zemlje smatra se kako je više od 2000 asteroida potencijalno opasno. 158 asteroida ima promjer veći od jednog kilometra.

Znamo da nam nije potreban ogroman asteroid koji bi izazvao veliku štetu. Asteroid promjera samo deset metara eksplodirao je u prosincu 2019. godine 25 km iznad Beringovog mora snagom jednakoj deset atomskih bombi bačenih na Hiroshimu.

 asteroid;6478;gault;tail;dust;ejection;long;tails;blue;night;sky;hubble;space;telescope;black;background;astronomy;astrophysics;no-one;nobody;astronomical;astrophysical;category_code_science;category_code_&;category_code_technology;category_code_space Izvor: NASA/ESA/STScI / Sciencephoto / Profimedia

Najgore u svemu je što nijedna međunarodna ili nacionalna svemirska organizacija nije otkrila taj mali nebeski objekt prije nego što se raspao iznad Zemlje.

Kako je tehnologija napredovala kroz desetljeća, ljudi su sve bolje vidjeli što iznad nas lebdi po nebu. Prema informacijama NASA-inog centra CNEOS, samo je nekoliko nebeskih objekata otkriveno do 1900. godine.

Brojka se nije previše promijenila do kraja prošlog stoljeća. Od 1990. godine blizu Zemlje su otkrivena samo 134 asteroida i 42 potencijalno opasna objekta. Za usporedbu, 26.115 asteroida u blizini Zemlje i 2185 potencijalno opasnih asteroida identificirano je u lipnju 2021.

 asteroid;approaching;earth;from;artwork;meteor;ar;astronomy;cosmology Izvor: DR SETH SHOSTAK / Sciencephoto / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI