5G JE POUZDANO BRŽI OD 4G Evo i brzina koje to dokazuju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

5G JE POUZDANO BRŽI OD 4G Evo i brzina koje to dokazuju

Autor Krunoslav Ćosić

Hoće li 5G riješiti problem s brzinama prijenosa podataka? S time se mučimo već nekoliko desetljeća

  Izvor: Thibault Renard / Alamy / Alamy / Profimedia

5G bi trebao omogućiti gigabitne brzine prijenosa podataka. To znači veće od 1 Gb/s. Ipak, u prvom trenutku, nakon što i u Hrvatskoj komercijalno krene 5G na svim predviđenim frekvencijama, brzine će biti oko 500 Mb/s.

U Opensignalu su proučili "pouzdane brzine preuzimanja", tj. prosječnu brzinu preuzimanja koju premašuje 90 posto korisnika neke zemlje, ocjenjujući stvarnu prednost 5G-a u odnosu na 4G.

 gigabits per second;future;5g;test;internet;fast;speedometer;web;technology;connection;speed;download;4g;network;business;3g;upload;design;computer;data;meter;symbol;wifi;communication;wireless;accelerate;maximum;high;sign;phone;white;mobile;connect;global;server;concept;boost;tablet;website;broadband;measurement;icon;cloud;forward;telecommunication;traffic;display;hi-tech;performance;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako su brzine koje provjereno postižu korisnici s 5G uređajima znatno niže od vršnih ili čak prosječnih brzina preuzimanja, one su i dalje dosljedno i znatno veće od brzina koje su provjereno postignute na 4G vezama. U prosjeku je provjereno postignuta 5G brzina bila više od 7 puta brža od brzine 4G-a u 20 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Studija otkriva ogromne razlike u brzinama mreža u različitim zemljama. Dok 90 posto južnokorejskih korisnika uživa prosječne brzine prijenosa iznad 161,8 Mbps, pouzdana 5G brzina u SAD-u samo je djelomično veća od 4G brzina koje se postižu u Južnoj Koreji; 5G je oko 14,2 Mb/s u SAD-u, a u Južnoj Koreji se 4G brzine kreću oko 13,5 Mb/s.

Američki 5G korisnici u prosjeku postižu brzine od 47,7 do 71,3 Mb/s, ovisno o davatelju usluga, ali te brzine ne postižu se pouzdano.

Što se tiče drugih zemalja u kojima postoji 5G, u Njemačkoj je pouzdana brzina 30,8 Mb/s, u Velikoj Britaniji 28,9 Mb/s u Japanu 18,7 Mb/s, u Francuskoj 16,1 Mb/s.

  Izvor: Statista

Tijekom ovog ljeta u Hrvatskoj bi HAKOM trebao potvrditi dodjelu frekvencijskih pojaseva koji će se koristiti za sljedeću (petu) generaciju mobilne telefonije. Prednosti su ipak veće nego kod prelaska prethodnih generacija.

I dok smo prilikom prelaska s 2G na 3G te s 3G na 4G spominjali veće brzine prijenosa podataka, sada spominjemo i latenciju (kašnjenje signala) kao ravnopravno bitan podatak koji donosi 5G. U ruralnim će krajevima 5G omogućiti brzine prijenosa podataka koje donosi optička nit u urbanim sredinama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI