OCEAN PLASTIC SURVEY Mobilna aplikacija spašava ocean od plastike | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OCEAN PLASTIC SURVEY Mobilna aplikacija spašava ocean od plastike

Autor Ivan Vukić

Europska unija je zabranila upotrebu jednokratne plastike. Evo kako još možete spasiti oceane i život u njima

  Izvor: Profimedia

Plastične slamke, štapiće za uši, plastični pribor za jelo poput tanjura, žlica, vilica i noževa te druge plastične predmete navikli smo koristiti desetljećima te ih nakon upotrebe baciti u smeće. Sad je s time gotovo, osim ako ih nemate u kućnoj zalihi.

 aluminum;background;bag;blue;bottle;box;can;cardboard;carry;cellophane;collection;color;concept;conceptual;conservation;container;crumpled;disposable;eco;ecology;empty;environment;environmental;garbage;green;handle;household;image;isolated;litter;market;nobody;object;ocean;plastic;pollution;recycle;recycling;red;retail;reusable;shopping;texture;transparent;trash;used;waste;white;wrapping;yellow Izvor: Bowonpat Sakaew / Panthermedia / Profimedia

Tijekom posljednjih 70 godina ljudske povijesti proizvedeno je više od 8 milijardi tona plastike. Danas se u svijetu godišnje proizvede više od 400 milijuna tona plastike. Procjene pokazuju da nekoliko milijuna tona plastičnog otpada godišnje završi u oceanima.

Plastični predmeti dominiraju oceanskim smećem, pokazuje analiza objavljena u časopisu Nature Sustainability, na osnovu istraživanja koje je u 2021. provela Carmen Morales-Casseles sa Sveučilišta Cádiz u Španjolskoj. Plastične vrećice za jednokratnu uporabu činile su najveći udio predmeta smeća dokumentiranog u sedam vodenih ekosustava, a taj udio je 14,1 posto. Plastične boce bile su drugi najčešći proizvod s 11,9 posto udjela dok spremnici za hranu i pribor za jelo čine 9,4 posto smeća u oceanima.

 BIOLOGICAL;ECOLOGICAL;ECOSYSTEM;ENVIRONMENT;ENVIRONMENTAL IMPACT;EUROPEAN;NATURE;NO-ONE;NOBODY;PLASTIC;PLASTICS;POLLUTED;POLLUTION;SPANISH;UNDER WATER;PLASTIC BAG;CARRIER BAG;WASTE;JUNK;RUBBISHEUROPE;SEA;UNDERWATER;OCEAN;MEDITERRANEAN;SPAIN;SURFACE FLOATINGBIOLOGY;MARINE BIOLOGY;ECOLOGY;category_code_environment Izvor: ANGEL FITOR / Sciencephoto / Profimedia

U oceanima se nalaze i predmeti poput omota (9,1 posto), sintetičko uže (7,9 posto), ribolovni alat (7,6 posto) te plastični čepovi i poklopci (6,1 posto). Industrijska pakiranja i staklene boce čine po 3,4 posto udjela, a limenke 3,2 posto. Najviše se otpada nalazi u blizini obale (iznimka je odbačeni ribolovni alat koncentriran u otvorenom dijelu oceana (čini više od polovice dokumentiranog otpada).

Ako se pitate gdje rijeke ispuštaju najviše plastike u oceane, čak 81 posto njih nalazi se u Aziji, 8 posto u Africi, 5,5 posto u Južnoj Americi, 4,5 posto u Sjevernoj i Centralnoj Americi, samo 0,6 posto u Europi te 0,4 posto u Australiji i Pacifiku. Čak 6,4 posto udjela u svijetu čini otpad koji u oceane donosi filipinska rijeka Pasig, a sljedeća rijeka s udjelom od 1,3 posto je Tullahan također u Filipinima.

 aluminum;background;bag;blue;bottle;box;can;cardboard;carry;cellophane;collection;color;concept;conceptual;conservation;container;crumpled;disposable;eco;ecology;empty;environment;environmental;garbage;green;handle;household;image;isolated;litter;market;nobody;object;ocean;plastic;pollution;recycle;recycling;red;retail;reusable;shopping;texture;transparent;trash;used;waste;white;wrapping;yellow Izvor: Bowonpat Sakaew / Panthermedia / Profimedia

Azija proizvodi pola plastike na svijetu (51 posto), pokazuju podaci koje je za 2019. godinu objavio Plastics Europa. Kina je odgovorna za 31 posto svjetske proizvodnje plastike – proizveli su 82 kilograma po stanovniku. Japan proizvodi samo 3 posto globalne proizvodnje, ali Japan je iza SAD-a zemlja s najviše plastičnog ambalažnog otpada po glavi stanovnika na svijetu.

Plastikom u oceanima bavi se mobilna aplikacija Ocean Plastic Survey. Koristeći ovu mobilnu aplikaciju uključit ćete se kao građanin-znanstvenik u boljem razumijevanju onečišćenja oceanske plastike. Aplikacija je jednostavna za upotrebu, a uz pomoć pametnog telefona možete u globalnu bazu prijaviti podatke o plutajućim plastičnim otpadima s kojima se susrećete tijekom plovidbe, putovanja ili rada na oceanu.

  Izvor: App Store

Mobilna aplikacija Ocean Plastic Survey dostupna je za Android te također i za Appleove iOS uređaje, a kroz nju se generiraju bitni podaci koji će znanstvenicima i nadležnim tijeloma pomoći u smanjenju zagađenja oceanskom plastikom.

Pri korištenju aplikacije Ocean Plastic Survey na plovilu u stvarnom vremenu snimite plastične predmete koje prepoznate na vodenoj površini, uz odabir kategorije na ekranu pametnog telefona. Aplikacija Ocean Plastic Survey prikuplja samo podatke koji se odnose na istraživanje oceana te prikuplja vaše ime i adresu e-pošte u svrhu identifikacije i komunikacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI