PRIKUPLJAJU PODATKE, TROŠE BATERIJU Ove su aplikacije štetne po vaš telefon | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRIKUPLJAJU PODATKE, TROŠE BATERIJU Ove su aplikacije štetne po vaš telefon

Autor Smartlife

Aplikacije često rade u pozadini, ali neke od njih prikupljaju podatke korisnika i kada aplikacija nije uključena

  Izvor: Profimedia

Donosimo popis aplikacija za pametne telefone koje su štetne za vaš uređaj jer skraćuju radni vijek bateriji, ali nije to jedina šteta koju će napraviti. One prate vaše aktivnosti u pozadini, čak i ako aplikaciju niste pokrenuli.

Web portal SheFinds napravio je listu aplikacija koje su štetne po bateriju vašeg uređaja, a u tome su im pomogli brojni stručnjaci iz svijeta tehnologije. U nastavku pogledajte njihovu listu te zašto su baš te aplikacije štetne po bateriju pametnih uređaja.

Flashlight App

 ads;android;app;application;brand;brightest;business;cell;cellphone;development;digital;display;ecommerce;editorial;flashlight;icon;illustrative;internet;ipad;led;light;logo;marketing;media;mobile;network;online;pc;screen;site;smartphone;symbol;tablet;technology;website Izvor: Profimedia

Većina pametnih telefona ima ovu opciju koja pokreće LED bljeskalicu. U pravilu, nema potrebe da se preuzimaju takve aplikacije jer većina njih postoji samo kako bi prikupljala vaše podatke za osobne usluge, radi oglašavanja. Postavlja se pitanje zašto Apple dopušta takve aplikacije u App Store trgovini jer im uglavnom ne treba dozvola, a jedina njihova upotreba je da korisnik dobije flash svjetlo. To bi se moglo promijeniti s novom verzijom iOS-a.

Angry Birds

 angry birds playing game games app smartphone;angry birds screenshot google android smartphone htc desire hd touchscreen cellphone cellphones smartphones mobile device devices studio shot still life;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Iako izgleda kao bezopasna besplatna zabava, znamo da ništa ne dolazi besplatno, pogotovo ako je s neta: Ukoliko je besplatno, to znači da zarađuje na vama. Isti princip se primjenjuje i na besplatne igre kao što je Angry Birds. To je jedna od najpopularnijih igara ikada, a doživjela je brojne kritike zbog prikupljanja podataka korisnika koji su potom procurili van. Čak ju je i Edward Snowden spomenuo u svojim izvještajima.

Snapchat

 mobile phone;finger;mobile app;screen;icon;twitter;snapchat;chat;social media;social networking;cellphone;App;online chat;sharing;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Ekspert Long za privatnost kompanije Restore Privacy je Snapchat prozvao "najgorom aplikacijom za mobilne telefone". "Ta aplikacija koristi kameru, lokaciju i video opcije, što dramatično utječe na životni vijek baterije telefona. Ukoliko baš želite koristiti tu aplikaciju, u vašem najboljem interesu je da isključite lokaciju, a kada završite odmah ju isključite kako ne bi radila u pozadini. Snapchat ima i veliki broj problema s privatnošću, što sigurnosni eksperti dobro znaju te preporučuju korisnicima da se educiraju prije nego što istu preuzmu. Ukoliko tražite sličnu aplikaciju koja ne troši toliko baterije, ne idite dalje od Instagrama."

Facebook Messenger

 technology;web;world;app;application;messenger;facebook;whatsapp;telegram;twitter;signal;smartphone;logo;addicted;addiction;android;australia;background;ban;brand;business;children;communication;concept;danger;dangerous;email;fake news;icon;icons;illustrative;internet;iphone;like;marketing;media;messaging;mobile;multimedia;network;news;online;phone;profile;relationship;screen;service;sign;smart;social;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Facebook Messenger može biti razlog zašto baterija vašeg pametnog telefona ne može izdržati cijeli dan. Sve se svodi na to što se događa u pozadini - od notifikacija, automatskog osvježavanja kontakata i ažuriranja. Većina aplikacija troši bateriju i dok ih ne koristite. Facebook Messenger je odlično ocijenjena aplikacija za komuniciranje, ali mana joj je što ima veliki broj nepotrebnih funkcija kao što su Story, igre, druge ekstenzije, reklame brojnih brendova i mnogo toga drugog ističu s portala RizeReview. Preporučuju da prijeđete na Messenger Lite jer zauzima manje od 10 megabajta memorije, a nema sve te opcije.

Facebook

 touchscreen;wireless;device;symbol;multimedia;icons;illustrative editorial;security;apps;data;networking;remove;user;privacy;facebook;delete;app;apple;applicaion;application;brand;branding;business;communication;connect;connection;digital;display;editorial;entertainment;global;icon;illustrative;information;internet;iphone;logo;media;mobile;network;online;phone;screen;share;sign;smartphone;social;software;technology;EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Vjerujemo da niste iznenađeni što se na ovom popisu aplikacija nalazi i Facebook. Upravo se ta aplikacija često nalazi na ovakvim listama. "Facebook prati aktivnost korisnika preko svih njenih aplikacija i internetskih stranica. Čak i kada se odjavite s Facebooka, on i dalje prati. Njihova aplikacija traži skoro sve dozvole " - ističe glavni tehnološki direktor kompanije Smart Billions.

Facebook od korisnika traži pristup:

• kontaktima, povijesti poziva i tekstualnim porukama
• kameri i mikrofonu
• internoj memoriji
• Wi-Fi mreži
• lokaciji.

"U suštini, ta aplikacija tvrdi da joj je potrebna potpuna kontrola nad vašim uređajem kako bi funkcionirala. Ona prati kada ste se prijavili i koliko ste vremena proveli koristeći aplikaciju. Prati i gdje ste sve otišli, što ste kupili, što ste pogledali preko interneta. Sve te informacije Facebook prikuplja kako bi ciljao korisnike reklamama. Štoviše, ta je kompanija bila hakirana više puta, pritom je eksponirala podatke korisnika. Facebook je više puta pokazao kako vaše informacije nisu sigurne u njihovim rukama" - zaključio u Smart Billions.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI