HELIĆ NA MARSU: Pogledajte prvi let helikoptera iznad „crvenog“ planeta | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

HELIĆ NA MARSU: Pogledajte prvi let helikoptera iznad „crvenog“ planeta

Autor Smartlife

Povijesni let - NASA-in helikopter uspješno je odradio svoju misiju

  Izvor: NASA

Prvi kontrolirani let letjelice na nekom drugom planetu NASA je jutros (uspješno) odradila s minijaturnim robotom-helikopter Ingenuity. Helić je uspješno poletio i sletio. Letjelica mase 1,8 kilograma izvela je svoj prvi let od 40 sekundi.

Helikopter je letio do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa. Helikopter je stigao na Mars uz pomoć rovera Perseverance, koji je na „crveni“ planet sletio 18. veljače u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomjesečni put. NASA je također objavila prve fotografije s leta helikoptera Ingenuity, a sve su nadzirali članovi misije u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u blizini Los Angelesa.

  Izvor: NASA

  Izvor: NASA

Iz NASA-e poručuju da bi ovaj uspjeh mogao otvoriti put za nove načine istraživanja na Marsu i drugim destinacijama u Sunčevom sustavu, poput Venere i Titana, Saturnovog najvećeg mjeseca, prenosi agencija Reuters.

Inače, nakon nekoliko odlaganja, konačno je misija izvršena. Ingenuityjev glavni zadatak je bio demonstrirati let, bez potrebe da se istražuje Mars ili obavljaju neki dodatni eksperimenti. Za to će biti zadužen spomenuti Perseverance, čija primarna misija lova na život uključuje prikupljanje marsovskih uzoraka tla koje će budući rover poslati na Zemlju već́ 2031. godine.

Drugi let ovog robot-helikoptera zakazan je za 22. travanj 2021., a do tada će inženjeri imati pozamašan zadatak analize podataka prikupljenih iz prvog leta, a sve kako bi podesili parametre za novi let koji će Ingenuity podignuti na još viši nivo. Ovakav poduhvat uopće nije lak jer je gustoća atmosfere Marsa svega jedan posto one koja je na Zemlji.

Prvi let helikoptera iznad površine Marsa
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI