SVEMIRSKA ISTRAŽIVANJA: NASA-in rover na Marsu prvi put koristi novi tip metala | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVEMIRSKA ISTRAŽIVANJA: NASA-in rover na Marsu prvi put koristi novi tip metala

Autor Krunoslav Ćosić

Metal se sam kreće i ima pamćenje te će poprilično oblikovati budućnost planeta Mars na kojem su započeta istraživanja

  Izvor: NASA

Rover će pomoći u otkrivanju više detalja o Crvenom planetu na kojem traju istraživanja njegove površine. Po prvi se put u povijesti koristi nova vrsta metala napravljena od nikla i titanija. Legura nitinola, kako je nazvan novi metal, takva je da su u njoj dva elementa prisutna u približno istim atomskim postocima, što omogućuje korištenje svojstava i jednog i drugog metala.

Nitinol izmišljen 1959. godine intenzivno se istražuje već nekoliko desetljeća, ali još uvijek nije pronašao konkretnu primjenu u nekoj industriji posebno, ali će zato sada biti intenzivno korišten u NASA-inim svemirskim pothvatima.

Na NASA-inom roveru nitinol se koristi za izradu kotača koji se prilagođavaju neravnoj površini Marsa. Kotači mijenjaju oblik i vraćaju se u prvobitno stanje nakon prelaska preko prepreka što omogućuje bolje prianjanje i veću stabilnost vozila.

Kotači su, umjesto gumom, obavijeni sićušnim nitima nitinola, koje se brzo transformiraju iz jednog oblika u drugi, bez mogućnosti plastične deformacije.

Trik je u tome što ova vrsta materijala pamti svoj originalni oblik. On se pod djelovanjem topline od 500 stupnjeva Celzijusa mijenja, ali potapanjem u vodu vraća se u svoj originalan oblik. Odnos titanija i nikla u leguri nitinola je odgovoran i za količinu topline neophodnu za mijenjanje oblika metala, što ga čini praktično pokretljivim i s mogućnošću pamćenja istovremeno.

Kako će metal s memorijom oblikovati našu budućnost na Marsu
Izvor: Youtube