PROSJEČNI KAPACITET: Memorija u pametnim telefonima veća je od 100 GB | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PROSJEČNI KAPACITET: Memorija u pametnim telefonima veća je od 100 GB

Autor Krunoslav Ćosić

NAND memorija, koja se ugrađuje u pametne telefone, u 2020. godini u prosjeku je prešla 100 GB

  Izvor: Shutterstock

Pri kupnji pametnog telefona, uz cijenu, mnogim je korisnicima prva na pameti interna memorija. Nije vam svejedno koliko memorije ima smartphone. I dok najskuplji telefoni imaju i do 1 TB, prosjek je ipak daleko niži. Sve veći broj pametnih telefona ima 256 GB memorije, a kapacitet je kod takvih uređaja moguće dobiti i od 128 GB.

Napredak kamera, sve veći ekrani i igranje igara zahtijeva sve veću memoriju kako bi se na telefone mogle spremiti tisuće fotografija, videi visoke kvalitete (nove kamere snimaju 8K video), instalirati igre koje su veličine i do 2 GB. Memorije u tom slučaju nikada dovoljno, a pojedini proizvođači ne omogućuju proširenje interne memorije upotrebom memorijskih kartica.

  Izvor: Counterpoint

Counterpoint izvještava da je u 2020. godini prosječni kapacitet NAND flash memorije pametnih telefona po prvi put prešao granicu od 100 GB. Međutim, razlike postoje ovisno o operativnom sustavu.

Na Apple iOS telefonima prosječni NAND kapacitet u četvrtom tromjesečju 2020. dosegnuo je 140,9 GB, u usporedbi s 95,7 GB na Android telefonima (u istom razdoblju). Ali taj se jaz smanjuje. Prosječni kapacitet Androida brzo se povećava u posljednjih nekoliko godina. Prosječni kapacitet u 2020. godini porastao je 5,6%, odnosno 20,5% za iOS i Android telefone.

Apple je 512 GB ponudio prije tri godine (u 2018.) i do sada nisu pomaknuli letvicu. Potražnja za iPhoneom s 512 GB bila je oko 3,7% u Q4 2020. Samsung je model Galaxy S10+ u 2019. godini ponudio s 1 TB memorije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI