TRENDOVI U 2022: Dominirat će održivost i klimatska kriza | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRENDOVI U 2022: Dominirat će održivost i klimatska kriza

Autor Krunoslav Ćosić

Ovo je popis ključnih trendova u podatkovnim centrima za 2022. godinu

 Data Center.jpg Izvor: Vertiv

Glavni fokus u 2022. godini bit će na značajnom ubrzanju aktivnosti po pitanju rješavanja održivosti i upravljanja klimatskom krizom, smatraju stručnjaci tvrtke Vertiv. Mainstream adaptacija umjetne inteligencije i povećana integracija opreme je također moguća.

Radnje koje poduzimaju ključni dionici u podatkovnim centrima imat će značajan utjecaj na digitalnu ekonomiju u 2022. godini nadalje.

 Showroom.jpg Izvor: Vertiv

4 ključna trenda

1. Podatkovni centri rješavat će izazov održivosti i klimatske krize. Industrija podatkovnih centara posljednjih je godina poduzela korake prema klimatski prihvatljivijim praksama. Neke bi organizacije prihvatiti strategije održive energije koje koriste digitalno rješenje usklađujući korištenje energije sa 100% obnovljivom energijom te u konačnici rade na održivoj energiji 24 sata dnevno.

 Trendovi u podatkovni centrima.jpg Izvor: Vertiv

Takvi hibridni sustavi za distribuciju energije mogu osigurati AC i DC napajanje, što dodaje opcije za poboljšanje učinkovitosti te na kraju omogućuje rad podatkovnim centrima s nultom emisijom ugljika.

Gorivni ćlanci, obnovljivi izvori te sustavi za dugotrajno pohranjivanje energije, uključujući baterijske sustave pohrane energije (BESS) i litij-ionske baterije, imat će ključnu ulogu za osiguravanje održivih, otpornih i pouzdanih rezultata.

2. Umjetna inteligencija postaje sve utjecajnija. Potreba za real-time računanjem i donošenjem odluka postaje kritičnija. Potreba za računanjem u stvarnom vremenu osjetljiva je na latenciju podataka. Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje bit će kritični za optimizaciju performansi ovih mreža.

 Trendovi u podatkovni centrima_2.jpg Izvor: Vertiv

Trebat će truda i vremena za prikupljanje točnih podataka, izgradnju pravih modela i osposobljavanje mrežne platforme za donošenje ispravnih odluka. Uz pojednostavljene programske alate podatkovni stručnjaci mogu usmjeriti računalne resurse na problem bez potrebe da budu eksperti za programiranje ili poznavanje hardvera.

3. Postpandemijski podatkovni centar posebnog oblika. Vrijednost novih podatkovnih centara u izgradnji na globalnoj razini je oko 2,9 gigawatta – u odnosu na 1,6 gigawatta iz 2020. godine (izvor: Cushman & Wakefield). Podatkovni centri bit će prvenstveno izgrađeni kako bi zadovoljili zahtjeve post-COVID svijeta.

 Trendovi u podatkovni centrima_3.jpg Izvor: Vertiv

Dostupnost sustava ostat će glavni prioritet, čak i na edgeu, ali manja latencija će postati rastuća potreba za podrškom energetski učinkovitih i održivih zgrada, pametnih gradova, distribuiranih energetskih resursa i 5G mreže.

4. Put prema integraciji. Integrirani sustave koji omogućuju modularno dodavanje kapaciteta, s rack i row integracijom, postaju jednom od najpopularnijih ponuda podatkovnih centara današnjice. Podatkovni centri surađivat će s pružateljima usluga kako bi bolje integrirali veće sustave – na primjer, sve komponente energetske infrastrukture – i pružili besprijekornu kompatibilnost. Integracijom se smanjuju troškovi izgradnje i implementacije te omogućuje fleksibilno upravljanje kapacitetima.

 Trendovi u podatkovni centrima_4.jpg Izvor: Vertiv

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI