STIŽE POMOĆ Nogometnim sudcima pomagat će umjetna inteligencija | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STIŽE POMOĆ Nogometnim sudcima pomagat će umjetna inteligencija

Autor Smartlife

VAR tehnologija postaje još pametnija, ali pitanje je hoće li se to svima svidjeti

 VAR-provera-odluke.jpg Izvor: FIFA TV

Kamen spoticanja sudačkih odluka na nogometnim utakmicama je najčešće bio pravilo zaleđa (ofsajd) – suci u djeliću sekunde moraju donijeti odluku oko situacije koja se upravo odigrala.

Kako bi se modernizirao nogomet i donosile preciznije odluke vezane za utakmice krovna nogometna organizacija FIFA uvela je VAR – Video Assistant Referee (Video pomoćnog sudca) kao službenu poziciju. VAR služi za provjeru spornih situacija na utakmici, a uključuju potencijalne jedanaesterce, crvene kartone i zaleđe.

 Pracenje-igraca.jpeg Izvor: CHYRONHEGO

Bitne odluke

Dok su jedanaesterci i crveni kartoni odluke u kojima subjektivni osjećaj odlučuje, kod zaleđa su stvari prilično crno-bijele. Zbog toga je zaleđe idealan za VAR jer se može mjeriti uspoređivanjem relativne pozicije igrača u trenutku kada je lopta udarena.

Problem s korištenjem VAR tehnologije u ovakvim situacijama je što su provjere na većini utakmicama trajale i po pet minuta, što je zaista dugo za poluvrijeme koje traje 45 minuta. FIFA je odlučila VAR unaprijediti umjetnom inteligencijom koja će pomagati u donošenju precizne odluke za situacije sa zaleđem.

 Provera-ofsajda.jpg Izvor: FIFA TV

Sada je VAR ručno provjeravao pozicijeu zaleđu, posebno u situacijama kada su odluke problematične. Ručna provjera može dugo potrajati pa je uslijedila ideja korištenja umjetne inteligencije automatizacije cijelog procesa.

Ova tehnologija je već korištena na utakmicama 2020. godine, tijekom Svjetskog prvenstva, ali su odluke držane odvojeno od onih na utakmici pa će druga faza testiranja krenuti već 30. studenog na Arapskom kupu.

Kako funkcionira novi VAR?

Prije početka utakmice na teren se, na krov stadiona, postavlja deset kamera. Te kamere i drugi senzori na terenu prate 29 točaka na svakom igraču 50 puta u sekundi kako bi se osigurao precizan položaj ekstremiteta svakog igrača u odnosu na liniju zaleđa u realnom vremenu.

Direktor tehnologija i inovacija FIFA organizacije Johannes Holzmüller izjavio je kako umjetna inteligencija može poslati upozorenje o potencijalnom zaleđu direktno do VAR-a tako da oni brzo mogu provjeriti takvu situaciju. Ispod je video s kontroverznim odlukama VAR tehnologije na utakmicama.

VAR kontroverzni trenuci i odluke u 2020.
Izvor: Youtube

Bivši generalni menadžer nogometnog kluba Arsenal, Arsène Wenger, koji je zaposlen u FIFA-i kao direktor globalnog razvoja nogometa, naglasio je da je prošle (2020.) godine VAR-u bilo potrebno prosječno 70 sekundi dok se donese odluka, što je predugo u nogometu, igri koja nema toliko česte pauze. Bio je to znak za odluku da se ovaj sustav automatizira u nekoj mjeri.

I ne samo to, VAR se koristi za najstrože odluke koje često preokrenu tijek cijele utakmice pa je zbog toga bitno da se ove odluke donose sa što većom preciznošću. FIFA već sljedeće 2022. godine, na Svjetskom prvenstvu u Kataru, planira koristiti VAR s asistencijom umjetne inteligencije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI