Ove su Xbox igre bile najuspješnije kroz 20 godina | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Ove su Xbox igre bile najuspješnije kroz 20 godina

Autor Krunoslav Ćosić

Microsoftova konzola je sredinom studenog obilježila dva desetljeća postojanja

  Izvor: Microsoft / July / Ferrari / Profimedia

Znate li za video igre Halo: Combat Evolved, GTA3 i GTA Vice City, Need for Speed 2, ali i za Halo 2? To su samo neki od megauspješnih naslova kroz 20 godina koliko Microsoft Xbox postoji na tržištu. Vratimo se natrag i pogledajmo koje su video igre bile najsupješnije.

15. studenog 2001. Microsoft je predstavio svoju prvu konzolu za video igre, originalni Xbox, u SAD-u kao konačni rezultat rastuće zabrinutosti da bi Sonyjeva najava Playstationa 2 1999. kao multimedijskog playera mogla dovesti u pitanje položaj osobnog računala.

 Microsoft Xbox One S
Microsoft Xbox One S
Izvor: simon collins / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bi proslavio tu godišnjicu, Xbox nije samo izbacio na tržište tematske periferne uređaje već je i besplatnom učinio beta verziju načina za više igrača svoje nadolazeće pucačine u prvom licu Halo: Infinite. Nade da će dugotrajna franšiza ponovno pokrenuti prodaju sustava nisu neutemeljene.

Prema podacima iz VGChartza (prenosi Statista), prvi i drugi dio serije Halo bile su najprodavanije igre za Microsoftov originalni Xbox s velikom razlikom, s povećanjem od osam odnosno pet milijuna jedinica.

Halo 2 nije samo najuspješnija već i najmlađa igra na ovoj listi top 8, s Need for Speed Underground 2 koja je objavljena istog dana, ali je prodana gotovo šest milijuna jedinica manje. Osobito u svjetlu nedavnih događaja, The Elder Scrolls III: Morrowind koji se probio među prvih pet je također značajna činjenica.

 Microsoft Xbox najprodavanije video igre.jpg Izvor: Statista

Studio iza serije Elder Scrolls, Bethesda, kupio je tehnološki div u ožujku, a najnoviji unos The Elder Scrolls VI gotovo će sigurno biti objavljen prvo na Xbox Series X i S, kao i na PC-ju prije nego što dođe na konzolu trenutne generacije Microsoftovog najvećeg konkurenta, Sonyjevog Playstationa 5, ali nešto kasnije.

Kada se stavi u kontekst, prvi Microsoftov pohod na "igranje na kauču" ipak se ne čini tako uspješnim: do kraja svog životnog ciklusa 2009. prodao je samo otprilike 25 milijuna jedinica. Iako je za tri milijuna nadmašio tadašnjeg Nintendovog konkurenta Gamecube, Playstation 2 je izbacio obje ove konzole "iz vode". Od lansiranja 2000. do ukidanja 2013., 158 milijuna jedinica raznih iteracija konzole prodano je diljem svijeta, što ju je činilo najprodavanijom konzolom za video igre svih vremena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI