STARLINK: Trebali bi lansirati uslugu satelit-telefon u 2024. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STARLINK: Trebali bi lansirati uslugu satelit-telefon u 2024.

Autor Krunoslav Ćosić

Sateliti će imati "napredne eNodeB modeme" koji oponašaju mobilne tornjeve

 Starlink (3).jpg Izvor: Jaap Arriens / Alamy / Alamy / Profimedia

Starlink, kompanija u vlasništvu SpaceX-a, cilja na 2024. godinu za lansiranje komercijalne usluge satelit-telefon, počevši sa SMS-om prije dodavanja glasovnih i podatkovnih usluga te IoT povezivosti, što će biti dostupno od 2025. godine.

Starlink je počeo reklamirati uslugu na svojoj web stranici, ističući da će usluga raditi s nemodificiranim LTE telefonima. Tvrde da će usluga "omogućiti sveprisutni pristup slanju poruka, pozivima i pregledavanju interneta".

Tvrtka je sklopila partnerstva s raznim mobilnim operatorima uključujući T-Mobile US, Rogers Communications i Optus navodeći pristup "recipročnom globalnom pristupu" u zemljama u kojima ima takve ugovore.

 Starlink (1).jpg Izvor: Vladyslav Yushynov / Alamy / Alamy / Profimedia

Starlinkova usluga ovisi o lansiranju njegovih satelita druge generacije, a taj proces donekle otežavaju problemi sa SpaceX-ovim raketama Starship, piše Mobile World Live. To znači da Starlink mora nastaviti koristiti raketni lanser Falcon 9, što ga tjera da malo smanji svoje V2 satelite zbog manjeg kapaciteta nosivosti.

Takozvani V2 Mini sateliti još uvijek su veći od Starlinkove prve generacije, a informacije tvrtke navode da nude "četiri puta veći kapacitet" od izvorne flote. Sateliti će imati "napredne eNodeB modeme" koji oponašaju mobilne tornjeve i omogućuju "mrežnu integraciju sličnu standardnom roaming partneru".

 Starlink (2).jpg Izvor: Dragon Claws / Alamy / Alamy / Profimedia

Tvrtka je u globalnoj utrci za pružanje telefonskih usluga s rivalskim satelitskim operatorima, mobilnim operatorima i prodavačima telefona. Apple je pokrenuo uslugu slanja SOS poruka na Globalstarovoj satelitskoj mreži 2022. dok su Lynk Global i AST SpaceMobile izjavili da su prvi ponudili dvosmjerne glasovne pozive.

Prošlog mjeseca Vodafone je iznio želju na uspostavljanje prvog svemirskog 5G poziva, koristeći testni satelit AST SpaceMobile i AT&T spektar.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI