Što je USB-C i zašto nam stvarno treba? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Što je USB-C i zašto nam stvarno treba?

Autor Smartlife

Kreiranje USB-C konektora potaknula je želja da se konačno pronađe rješenje za zbrku koju stvara mnoštvo različitih konektora

 Apple iPhone 15 USB-C.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Najveća promjena koja je došla s novom iPhone 15 serijom pametnih telefona – prelazak sa starog Lightning na standardni USB-C konektor, dovela je taj „univerzalni konektor“ u središte pozornosti kako ljubitelja tehnologije tako i običnih korisnika.

USB-C je prvi put predstavljen 2014. godine i od tada postaje sve prihvaćeniji u tehnološkoj zajednici. Njegov nastanak potaknut je željom da se konačno pronađe rješenje za zbrku izazvanu mnoštvom različitih konektora (3,5 mm ulaz za slušalice, VGA, USB...) s kojima se ljudi muče više od dva desetljeća.

Ne samo da je novi konektor eliminirao probleme s kojima se suočavaju USB-A i USB-B već je donio i mogućnost brzog prijenosa podataka, prijenosa video signala i punjenja baterije putem jednog kabela. Sve to ga čini mnogo korisnijim i upotrebljivijim od svog prethodnika.

 Lightning Apple iphone (2).jpg Izvor: Shutterstock

I, za razliku od niza proizvođača koji su ga sve više prihvaćali i uvodili u svoje uređaje, jedino se Apple do sada držao po strani.

Ekološki razlozi

Mnogi pobornici uvođenja jedinstvenog konektora zagovaraju njegovu upotrebu zbog smanjenja ukupne količine otpada koji generiraju odbačeni kabeli. Kada budemo imali samo jedan kabel tada ćemo ga moći koristiti sve dok radi umjesto da ga bacamo sa svakim uređajem koji zamijenimo.

Činjenica da će sada svaki uređaj podržavati istu vrstu konektora također znači da će vjerojatno postati nevažno hoće li proizvođači staviti kabele u ambalažu s uređajima. Iako će nedostatak kabela u pakiranju telefona vjerojatno mnogima zasmetati, drugima je to veliki iskorak u smanjenju otpada, što će u konačnici vjerojatno utjecati i na smanjenje posljedica klimatskih promjena.

Sve u svemu, može se zaključiti da je USB-C tu kako bi olakšao život ljudima diljem svijeta koji koriste pametne telefone i brojne druge uređaje jer se s jednim istim punjačem i kabelom mogu puniti tableti i prijenosna računala, a ne samo pametni telefoni. I druge vrste uređaja, također.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI