IOS 17 STIŽE DANAS: Nove značajke za stotine milijuna korisnika | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

IOS 17 STIŽE DANAS: Nove značajke za stotine milijuna korisnika

Autor Krunoslav Ćosić

U petak počinje prodaja novog iPhonea 15, a vlasnici prethodnih modela počeli su dobivati novi softver

 Apple iOS 17.jpg Izvor: Apple

Nova verzija operativnog sustava iOS 17 najavljena je zajedno sa serijom iPhone 15. Prodaja u svijetu pa tako i u Hrvatskoj počinje u petak 22. rujna 2023. Vlasnici novog modela dobit će i novi iOS 17, a korisnici starih modela već počinju uživati u novim značajkama.

Nemate li namjeru prijeći na novi model i zadovoljni ste sa svojim starim iPhoneom, ukoliko nije prestar dobit ćete korisne značajke. Ipak, prije nego li dođemo do novosti koje donosi iOS 17 pogledajmo koji će modeli dobiti odnosno koji modeli neće dobiti nadogradnju softvera.

Prije godinu dana Apple je izbacio iPhone 6s, prvu generaciju iPhone SE i iPhone 7 s popisa uređaja kompatibilnih s iOS-om 16. I ovaj će put neki korisnici ostati po strani jer iOS 17 neće podržavati iPhone 8 i iPhone X, oba izdana u 2017.

 Kompatibilnost iPhone telefona s verzijom iOS-a.jpg Izvor: Statista

To znači da će korisnicima koji žele koristiti iOS 17 trebati iPhone iz 2018. ili noviji kako bi iskusili najnovije ažuriranje. Apple je tijekom godina napravio dobar posao držeći starije uređaje u nadogradnji dugo vremena.

Dok su originalni iPhone i iPhone 3G dobili dva velika ažuriranja za iOS, kasniji modeli obično su dobivali ažuriranja softvera pet do šest godina. Budući da je isporučen s iOS-om 9, iPhone 6s postao je prva generacija koja je vidjela sedmu verziju iOS-a.

 Apple iOS 17 Phone.jpg Izvor: Apple

Aplikacija Phone dobiva velika ažuriranja s Contact Posters koji korisnicima omogućuje da prilagode kako se pojavljuju svojim kontaktima. Live Voicemail iskorištava snagu čipseta A16 Bionic kako bi se vidjela transkripcija na uređaju u stvarnom vremenu, dok netko ostavlja govornu poštu. Korisnici čak mogu preuzeti poziv dok pozivatelj ostavlja svoju poruku.

Poruke dobivaju novo iskustvo naljepnica, snažnije pretraživanje, transkripciju audio poruka i prijavu koja korisnicima omogućuje da automatski obavijeste prijatelje i obitelj kada su sigurno stigli na odredište.

 Apple iOS 17 NameDrop.jpg Izvor: Apple

NameDrop daje korisnicima novi način korištenja AirDropa za jednostavnije dijeljenje podataka o kontaktima jednostavnim spajanjem dva iPhone uređaja. Ista se gesta može koristiti za AirDrop sadržaj.

StandBy korisnicima daje prilagodljivo iskustvo preko cijelog zaslona s vidljivim informacijama dizajniranim za gledanje iz daljine kada je iPhone na boku i puni se. Uz podršku za Live Activities, Siri, dolazne pozive i veće obavijesti StandBy je savršen za noćni ormarić, kuhinjski pult ili stol.

 Apple iOS 17 StandBy.jpg Izvor: Apple

 Apple iOS 17 live transcript.jpg Izvor: Apple

Za Pro i Pro Max izvedbe interaktivni widgeti na početnom zaslonu, zaključanom zaslonu i u stanju mirovanja omogućuju korisnicima poduzimanje radnji samo jednim dodirom, što olakšava dovršavanje obveze ili reprodukciju ili pauziranje pjesme izravno iz widgeta.

Prilikom surfanja web stranicama Safari dodaje veću zaštitu za privatno pregledavanje i uvodi profile pomažući korisnicima da odvoje pregledavanje za teme kao što su posao i osobno.

 Apple iOS 17 Safari.jpg Izvor: Apple

iOS 17 donosi i druga ažuriranja uključujući Journal, novu aplikaciju koja pomaže korisnicima iPhonea vođenje dnevnika, poboljšano je automatsko ispravljanje i diktiranje, veća je zaštita za privatno pregledavanje u Safariju, dijeljenje lozinke i pristupnog ključa s iCloud Keychainom te prepoznavanje ljubimaca u fotografijama.

Aktivacija pomoćnika Siri: korisnici više neće morati reći "Hey Siri" za aktivaciju glasovnog asistenta. Sada je dovoljna reći samo "Siri". Ovo će dobro doći onima koji nakon tulumarenja izgube glas: moguće je svoj glas digitalizirati te će se tekst čitati njihovim glasom.

Za preuzimanje operativnog sustava iOS 17 vaš iPhone mora biti jedan od 24 modela koji ga podržavaju. Ako je tako ne morate ništa više poduzimati - iOS 17 će se automatski instalirati. Međutim, sve to može potrajati nekoliko dana. Ako ne želite čekati, idite na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera i ručno instalirajte novu verziju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI