U VELIKOJ BRITANIJI: Ugasit će se i posljednja 3G mreža | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U VELIKOJ BRITANIJI: Ugasit će se i posljednja 3G mreža

Autor Igor Martić

Britanski telekom operator Virgin Media O2 planira ukinuti 3G mrežu u 2025. godini

 3G mreža.jpg Izvor: Shutterstock

Operator iz Ujedinjenog Kraljevstva Virgin Media O2 (VMO2) posljednji je operator na tržištu koji je iznio planove za gašenje svoje 3G mreže. Ciljaju na kraj 2025. godine. Unatrag nekoliko godina sve veći broj telekom operatora isključuje ili planira gašenje 3G-a dok neki ostavljaju 2G mrežu.

Kao i kod drugih operatora koji poduzimaju te korake naveo je prednosti koje uključuju smanjenje potrošnje energije i mogućnost fokusiranja na implementaciju 4G i 5G mreža. Tijekom 2022. 3G je prenosio manje od 4 posto podataka na svojoj mreži, nastavljajući ono što je operator opisao kao znatan pad tijekom "zadnjih godina".

Istovremeno, unatoč niskoj razini korištenja tvrtka je primijetila kako njezina 3G mreža čini 11 posto ukupne potrošnje energije. VMO2 je dodao da njegova 4G mreža pokriva 99 posto stanovništva, a očekuje se da će 5G biti dostupan polovici stanovništva do kraja ove godine.

 3G, 4G LTE, 5G mreža.jpg Izvor: Shutterstock

Glasovni promet i SMS također će biti dostupni korištenjem 2G-a sve do njegovog gašenja do 2033. godine, što je cilj koji je odredila britanska vlada. Tehnička direktorica VMO2 Jeanie York izjavila je da će komunicirati s kupcima kako bi ih savjetovala o "bilo kojim koracima koje bi trebali poduzeti u sljedećih 18 mjeseci", dodajući da većina neće morati ništa poduzimati.

Operator je posljednji od četiri u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je detaljno opisao vremenski okvir za ukidanje 3G-a. BT Group i 3 UK ciljaju na 2024. za gašenje dok je Vodafone UK započeo šire postupno ukidanje u lipnju s ciljem da se završi početkom 2024.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI