ON JE NAJBITNIJI: Odabir čipseta je bitan kao i odabir pametnog telefona | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ON JE NAJBITNIJI: Odabir čipseta je bitan kao i odabir pametnog telefona

Autor Ivan Vukić

Iako na pametni telefon gledamo kao na cjelinu trebali bismo proučiti njegove pojedine komponente

 6100plus.jpg Izvor: MediaTek

Srce ili motor svakog pametnog telefona je čip odnosno čipset kao cjelina. Njegove karakteristike odnosno podrška ovise ne samo o snazi telefona i upotrebi u praksi nego su odlučujući faktor koja se kamera može koristiti, koji procesor, koja memorija, rezolucija ekrana, snaga punjenja baterije, podrška za 5G.

Na primjeru čipseta MediaTek Dimensity 6100+ možemo vidjeti kako to funkcionira u praksi. Dizajniran je kako bi naprednu povezivost učinio pristupačnijom uz unaprjeđenje ključnih aspekata, ali i iznimnu energetsku učinkovitost, živopisne zaslone, sjajna iskustva igranja, tehnologije kamera koje pokreće AI te brzu i pouzdanu 5G povezivost.

5G je odličan za putovanja. Ako često putujete podzemnom željeznicom, brzom željeznicom ili koristite dugačke cestovne tunele i podzemna područja 5G modem u Dimensity 6100+ može prepoznati te situacije i prilagoditi način rada kako bi pružio do 20% učinkovitije downlink brzine u usporedbi s drugim čipovima.

 Samsung A54 [SM-A546] 06. Display_M(1).jpg
Samsung Galaxy A54 5G
Izvor: Samsung

Vezano uz 5G su i druge najnovije značajke koje telefon treba podržavati - dvostruki, niskopojasni ENDC i 8-slojni DL MIMO, što sada zahtijevaju mnogi veliki globalni mobilni operatori, a ne zadovoljavaju svi konkurentski čipovi u ovoj klasi.

Korisnicima su sve bitnija brza preuzimanja podataka, na standardnim pametnim telefonima - većina mainstream 5G pametnih telefona može se povezati samo pri brzinama do 2,7 Gbps, ali Dimensity 6100+ može doseći 3,3 Gbps.

To je moguće zahvaljujući svojoj sposobnosti da adresira 40% veću propusnost mobilne mreže. Osim toga, 2CC agregacija nositelja može kombinirati srednje i niske pojaseve pružajući korisnicima veći doseg i veću pokrivenost u područjima 5G veze.

 Zaključan ekran smartphone Izvor: Shutterstock

Okruženi smo zaslonima s milijardama boja. S full HDR čipom za prikaz proizvođači pametnih telefona mogu izraditi uređaje koji prikazuju do milijardu boja osiguravajući da su fotografije i videozapisi realističniji i prirodniji dok filmovi i TV emisije snimljeni u HDR-u izgledaju onako kako su trebali biti doživljeni. Čip podržava full HD+ rezoluciju ekrana do 2520 x 1080 piksela, uz 120 Hz osvježavanja.

Maksimalna rezolucija kamere također ovisi o ugrađenom čipu pa ako želite AI kameru s podrškom umjetne inteligencije, koja prepoznaje razne scene i optimizira parametre, a uz to i da ima više od 100 megapiksela (na primjer 108 MP) moći ćete snimiti vrlo detaljne fotografije pomoću vrhunskih senzora kamere.

Podrška za senzore kamere od 108 MP pruža vrlo detaljne fotografije dok napredne tehnologije za smanjenje šuma osiguravaju da su selfiji i slike pri slabom osvjetljenju uvijek jasne i oštre. Tu su još i hardversko ubrzanje za dvostruke kamere i percepciju dubine te poboljšanja AI-kamere kao što je AI-color + bokeh s jednom kamerom.

 Kamera senzor (1).jpg Izvor: Shutterstock

Dimensity 6100+ nudi napredni slikovni procesor s tehnologijama za smanjenje šuma koje osiguravaju da su snimke pri slabom osvjetljenju i noću uvijek jasne i oštre. Hardverski ubrzana percepcija dubine ubrzava dodavanje zamućenja pozadine portretnim snimkama.

Danas se svi žele igrati, bilo na telefonima, konzolama, računalima pa i televizorima. Ipak, pametni telefon je stalno uz nas, što je prilika za zabavu u bilo kojoj situaciji i na bilo kojem mjestu. Dvije jezgre visokih performansi u osmojezgrenom procesoru s brzinama do 2,2 GHz, njegov dvojezgreni GPU i MediaTek HyperEngine 3.0 lite tehnologije za igranje osiguravaju da je pametni telefon spreman za reprodukciju vaših omiljenih naslova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI