NOKIA POSTIGLA NOVI REKORD: Korišten je spektar milimetarskih valova | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NOKIA POSTIGLA NOVI REKORD: Korišten je spektar milimetarskih valova

Autor Davor Dakić

Rekord je postignut u Finskoj, na udaljenosti od gotovo 11 kilometara

 Nokia 5G home router instalacija.jpg Izvor: Nokia

Brzina od 2 Gb/s pri preuzimanju (downloadu) postignuta je korištenjem mmWave spektra korištenog u 5G mreži. Nokia je time postigla novi rekord, uz trajne prosječne brzine downlinka koristeći spektar milimetarskih valova (mmWave) i 5G fiksni bežični pristup (FWA), na udaljenosti od 10,86 kilometara.

Ova prekretnica u brzini preuzimanja, najbrža zabilježena u cijelom svijetu do danas, postignuta je korištenjem Nokijinog 5G mmWave rješenja proširenog dometa u testnom postrojenju OuluZone u Ouluu u Finskoj.

Za test je korišten Nokijin AirScale osnovni pojas i AirScale 24 GHz (n258 pojas) mmWave radio i Nokia FastMile 5G PoC CPE (oprema u prostorijama korisnika). Testiranje je uključivalo osam komponentnih nositelja (8CC) u downlinku, agregirajući 800 MHz mmWave spektra. To je omogućilo najveću brzinu dolazne veze od 2,1 Gbps i uzlaznu brzinu od 57,2 Mbps.

 https___www.nokia.com_sites_default_files_styles_scale_1440_no_crop_public_2022-04_3.JPG Izvor: Nokia

Ovo postignuće, koje se nadovezuje na prethodni svjetski rekord koji je Nokia objavila 2021., pokazuje doseg i brzine povezivanja koje 5G mmWave može pružiti. Također postavlja temelje za visokokvalitetna rješenja internetskog povezivanja isporučena putem FWA u područjima gdje žičane veze nisu uvijek moguće te se brzine nadomještaju korištenjem fiksnog bežičnog pristupa (Fixed Wireless Access).

Fiksni bežični pristup (FWA) je korištenje 4G i 5G radijskog spektra (istog koji se koristi za mobilne telefonske usluge) za pružanje bežične širokopojasne veze između dvije fiksne točke, na primjer ćelijskog tornja mobilne mreže i FWA uređaja u korisnikov dom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI