Kada se može očekivati lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Kada se može očekivati lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu?

Autor Krunoslav Ćosić

Lansiranje satelita trebalo bi potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske

 HAKOM G dan 2023 (4).jpg Izvor: HAKOM

HAKOM-ova konferencija ˝G Dan˝ okupila je u Zagrebu brojne stručnjake koji su došli čuti što se novoga događa u svijetu satelitskih komunikacija i doznati iz prve ruke kada se može očekivati lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu.

Prema najavi iz HAKOM-a nadolazeća 2024. godina po tom pitanju puno obećava, a lansiranje satelita svakako bi trebalo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske i omogućiti stvaranje naprednog i prosperitetnog društva koje se zasniva na inovacijama, ali i popularizirati astronomiju i svemirske projekte te ojačati STEM znanosti i visokotehnološko poduzetništvo.

 HAKOM G dan 2023 (3).jpg Izvor: HAKOM

Na konferenciji koja je tematski u cijelosti bila posvećena satelitskim komunikacijama predstavljen je FERSat – prvi studentski satelit koji se provodi na Zavodu za komunikacije i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

U sklopu projekta se planira izraditi i lansirati studentski satelit, a na ovom projektu angažiran je tim od 30-ak studenata. FER-ov satelit trebao bi također biti lansiran u orbitu, a tamo bi se prema planovima, na visini od 500 kilometara i s brzinom od oko 26 tisuća kilometara na sat, trebao i zadržati dvije i pol godine.

Cilj FER-a je obrazovati inženjere kako bi oni mogli sudjelovati u svjetskoj svemirskoj industriji, a na ovom uglednom zagrebačkom fakultetu studentima se nude brojni kolegiji vezani uz svemirsku tehnologiju. Na FER-u se želi pratiti svjetlosno onečišćenje, razlučite vrste izvora svjetlosti, a isto tako žele pratiti kako se sateliti kreću, zanimljivo im je svemirsko vrijeme, utjecaj na komunikacije.

Prva hrvatska kockica u svemir leti u siječnju 2024.

Tvrtka Spacemanic i Društvo za edukaciju van okvira (EVO) pokrenuli su projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu. Hrvatska još nema satelit u svemiru, a oni bi htjeli poslati jedan mase oko 1,1 kg. Za uspješnu misiju potrebno im je 130 tisuća eura, a u tijeku je crowdfunding kampanja. Očekuje se kako će satelit biti lansiran u siječnju iduće godine.

 HAKOM G dan 2023 (1).jpg Izvor: HAKOM

CroCube će biti opremljen s dvije kamere i dva radijska primopredajnika, a misija mu je fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine. Kretanje satelita moći će se pratiti na mrežnim stranicama, a ovaj satelit neće imati štetnih utjecaja na okoliš. Bit će smješten u nisku Zemljinu orbitu (LEO) i u cijelosti će izgorjeti u atmosferi.

NTN mreže

Zamišljene su da u slučajevima ugroženosti zamijenie konvencionalnu zemaljsku infrastrukturu. Nezemaljske mreže (NTN - Non-Terrestrial Networks) su komunikacijske mreže s komponentama u svemiru i zraku, koje uključuju antenske platforme u stratosferi. Kako bi se novi oblici mreža integrirali u postojeće, različite komunikacijske tehnologije moraju biti koordinirane i upravljane.

NTN mreža sa satelita mogla bi se koristiti za uspostavu povezanosti s korisničkim telefonima kod kriznih situacija i u slučajevima ugroženosti zamijenila bi konvencionalnu zemaljsku infrastrukturu. U Puli je takva veza uspješno testirana kada je mobilna usluga pružena iz stratosfere bila povezana preko satelita u veljači 2023. i tada je postignuta brzina od 200 Mbit/s.

 HAKOM G dan 2023 (2).jpg Izvor: HAKOM

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI