REVOLUCIJA DIGITALNE PISMENOSTI: 15.000 micro:bitova u 300 osnovnih škola | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

REVOLUCIJA DIGITALNE PISMENOSTI: 15.000 micro:bitova u 300 osnovnih škola

Autor Krunoslav Ćosić

Cilj je educirati nastavnike i djecu kako bi se pomoglo novim generacijama

 microbit (1).jpg Izvor: Microbit

Kroz projekt „Revolucija digitalne pismenosti“ cilj je educirati nastavnike i djecu kako bi se pomoglo novim generacijama da razviju razinu vještina potrebnih za ovladavanje nadolazećim tehnologijama (kao što su npr. umjetna inteligencija, roboti, 3D štampanje itd.).

Time će se radikalno poboljšati jednakost prilika te prilika za uspjeh sljedećih generacija lidera u novim tehnologijama, istaknuto je u Zagrebu na predstavljanju projekta Revolucija digitalne pismenosti.

Rotary klub Zagreb Centar u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih te Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenuo je inovativan humanitarni projekt kojemu je cilj, uz edukaciju učenika i nastavnika, isporučiti 15.000 micro:bitova u 300 osnovnih škola diljem Hrvatske te osigurati edukaciju 1200 nastavnika i knjižničara. Ova je humanitarna inicijativa financirana isključivo donacijama lokalne i globalne Rotary zajednice i donacijama lokalnih partner tvrtki na projektu.

„Hrvatska je među prvim zemljama u svijetu koje su usvojile micro:bit u nastavi, a prema našim saznanjima ovo je i prva nacionalna implementacija micro:bita od 1-4 razreda osnovnih škola. Ovaj projekt odličan je primjer kako se uvođenje modernih alata i inovacija u obrazovni sustav može napraviti i inicijativama civilnog društva, u suradnji s državom, ali i partnerskim organizacijama“, istaknuo je član projektnog tima Ivan Vidaković u ime Rotary kluba Zagreb Centar.

 microbit (2).jpg Izvor: Microbit

Posebna je zahvala upućena hrvatskim tvrtkama partnerima na projektu: Telemach, Infobip GDI, Hrvatska pošta, Algebru, Comping, Storm Computers, CADCAM, SD Informatika, Five, Megatrend, Serengeti, Photomath, Altima i Shape 404.

Projektom će se školske knjižnice, uvođenjem micro:bitova, transformirati u digitalne hubove, a sve uz podršku bogatog sadržaja i obuke. Osim micro:bitova potrebnih za nastavu u knjižnicama će se alocirati i dodatni uređaji kako bi ih učenici mogli posuditi za rad kod kuće. Učenici će na digitalno kreativan način usvajati i implementirati znanja za razvijanje digitalnih i STEM kompetencija.

 Revolucija digitalne pismenosti.jpg Izvor: Mediahint

Predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska Adrian Ježina rekao je kako su „kontinuirana ulaganja Telemacha u tehnološki razvoj temelj stvaranja digitalno naprednog društva. Poticanjem STEM vještina u najranijoj dobi, osobito kod djece i mladih osiguravamo pokretačku snagu i preduvjete njihovog razvoja i rasta. Želimo li buduće kreatore suvremenog društva boljih prilika, moramo im osigurati prilike, otvoriti prostor za kritičko promišljanje i dati digitalne alate s kojima će oblikovati našu budućnost, neovisno u kojim područjima će postati najbolji stručnjaci – učitelji, programeri, dizajneri računalnih igara. Ovaj projekt upravo je odgovor na budućnost koju danas, zajednički, stvaramo, i iznimno sam ponosan što sudjelujemo u ovom hvalevrijednom projektu“.

Micro:bitovi će se u ovom projektu koristiti unutar-predmetno i među-predmetno, bez promjene kurikuluma. Micro:bit je nastavno sredstvo za izvođenje postojećeg sadržaja na digitalno kreativan način pa nije potrebno mijenjati kurikulum za sudjelovanje u projektu.

Vrijednost ovog projekta je gotovo 400.000 USD, a očekuje se da će biti obuhvaćeno oko 25.000 učenika.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI