ZASLONI BUDUĆNOSTI: Moći će ispupčiti tipkovnicu i ikonice | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZASLONI BUDUĆNOSTI: Moći će ispupčiti tipkovnicu i ikonice

Autor Smartlife

Muče vas ravni ekrani? Rješenje je na vidiku

 FPH-ekran.jpeg Izvor: FUTURE INTERFACES GROUP / CARNEGIE MELLON

Prevlačenje i dodirivanje ravnog zaslona nešto je na što smo svi navikli koristeći pametne telefone, tablete i druge gadgete osjetljive na dodir. Međutim, ovaj način interakcije s našim uređajima ne može se približiti stvarnoj tipkovnici ili kontroleru za igre.

Kako bi riješili taj problem istraživači Craig Schultz i Chris Harrison sa Sveučilišta Carnegie Mellon stvorili su ploču koja može izbočiti različite dijelove zaslona u različitim konfiguracijama.

Ovaj izum, nazvan Flat Panel Haptics (FPH), može se postaviti ispod OLED zaslona kako bi se stvorile izbočine, "napuhavajući" i "ispuhujući" određene dijelove zaslona ovisno o tome što je na zaslonu. U stvarnoj uporabi, ovo bi rješenje bilo idealno za dodavanje treće dimenzije elementima kao što su gumbi za kontrolu reprodukcije sadržaja, tipkovnice, pa čak i gumbi za igre koje korisnici mogu lako pronaći bez gledanja u zaslon.

 Flat Panel Haptics (2).jpg Izvor: FUTURE INTERFACES GROUP / CARNEGIE MELLON

Zaslon FPH radi pomoću niza sićušnih tekućinskih pumpi (EEOP - Embedded Electroosmotic Pumps), koje su u tankom sloju ugrađene u zaslon osjetljiv na dodir, poput onih na pametnom telefonu ili čak u automobilu.

Kada elementi na zaslonu zahtijevaju korisnički unos tekućina ispunjava prostor ispod njih podižući površinu dijela zaslona do 1,5 mm visoko, dovoljno da osjetite razliku pod prstima.

 Flat Panel Haptics (6).jpg Izvor: FUTURE INTERFACES GROUP / CARNEGIE MELLON

Kada softver ukloni prikazani element sa zaslona tekućina se povlači i zaslon se vraća u ravno stanje. Istraživači kažu da je potrebna jedna sekunda da se element ispupči, nakon čega postaje čvrst na dodir.

Naravno, ovo nije prvi put da vidimo sličnu tehnologiju, ali ono što izdvaja FPH zaslone od ostalih je njihova debljina koja iznosi 5 mm kao i njihova izdržljivost za koju istraživači kažu da može izdržati svakodnevno habanje interakcija s korisnikom.

Naravno, postoje i problemi koje treba riješiti. Najveći problem je nemogućnost stvaranja previše konveksnih oblika, što smanjuje svestranost takvog panela. Ako istraživači to uspiju riješiti u nekim budućim prototipovima ova bi se tehnologija uskoro mogla naći ispod nekih ekrana koje svakodnevno koristimo, a posebno može biti korisna za slabovidne ili slijepe osobe.

Flat Panel Haptics: ugrađene elektroosmotske pumpe za skalabilne prikaze oblika
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI