UMRO JE GORDON MOORE: Suosnivač Intela i pionir industrije poluvodiča | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UMRO JE GORDON MOORE: Suosnivač Intela i pionir industrije poluvodiča

Autor Krunoslav Ćosić

Mooreov zakon desetljećima je predviđao stalan porast računalne snage elektroničkih sklopova

 Gordon Moore (3).jpg Izvor: Intel

Gordon Moore je preminuo u petak 24. ožujka 2023. u dobi od 94 godine. Objavila je to Intelova i Mooreova obiteljska dobrotvorna zaklada. Moore, koji je odredio smjer budućnosti industrije poluvodiča, svoj je život kasnije godine posvetio filantropiji.

Moore i njegov dugogodišnji kolega Robert Noyce osnovali su Intel u srpnju 1968. Moore je isprva bio izvršni potpredsjednik do 1975., kada je postao predsjednik. Godine 1979. Moore je imenovan predsjednikom odbora i glavnim izvršnim direktorom, na pozicijama je bio do 1987. kada je odustao od položaja izvršnog direktora i nastavio biti predsjednik. Godine 1997. Moore je postao predsjednik emeritus, a ostavku je dao 2006.

Tijekom svog života Moore se posvetio filantropiji, posebno očuvanju okoliša, znanosti i poboljšanju skrbi za pacijente. Zajedno sa suprugom s kojom je u braku bio 72 godine osnovao je Zakladu Gordon i Betty Moore koja je od osnutka 2000. donirala više od 5,1 milijarde dolara u dobrotvorne svrhe.

 Intel 4004 chip.jpg Izvor: Intel

“Oni od nas koji su se susreli i radili s Gordonom zauvijek će biti nadahnuti njegovom mudrošću, poniznošću i velikodušnošću”, rekao je predsjednik zaklade Harvey Fineberg. “Iako nikada nije težio da bude poznato ime, Gordonova vizija i njegovo životno djelo omogućili su fenomenalne inovacije i tehnološki razvoj koji oblikuju naše svakodnevne živote. Ipak, ta su povijesna postignuća samo dio njegove ostavštine. Njegova i Bettyna velikodušnost filantropa će oblikovati svijet za generacije koje dolaze.”

Prije osnivanja Intela Moore i Noyce su sudjelovali u osnivanju Fairchild Semiconductora,gdje su igrali središnju ulogu u prvoj komercijalnoj proizvodnji difuznih silicijskih tranzistora i kasnije prvih komercijalno održivih integriranih krugova na svijetu.

Njih su dvojica prethodno radili zajedno pod vodstvom Williama Shockleya, suizumitelja tranzistora i osnivača Shockley Semiconductora, prve poluvodičke tvrtke osnovane u onome što će postati Silicijska dolina.

Nakon što su sami krenuli Moore i Noyce zaposlili su budućeg izvršnog direktora Intela Andyja Grovea kao trećeg zaposlenika, a njih trojica su izgradili Intel u jednu od najvećih svjetskih kompanija. Zajedno su postali poznati kao "Intel Trojstvo", a njihovo nasljeđe traje i danas.

Uz Mooreovu ključnu ulogu u osnivanju dviju svjetskih pionirskih tehnoloških kompanija, on je slavno 1965. godine predvidio da će se broj tranzistora na integriranom krugu svake godine udvostručiti – to je predviđanje koje je postalo poznato kao Mooreov zakon.

 Mooreov zakon.jpg Izvor: Intel

"Sve što sam pokušavao učiniti je da ćemo stavljanjem sve više i više stvari na čip svu elektroniku učiniti jeftinijom", rekao je Moore u intervjuu 2008. godine.

Nakon što se njegovo predviđanje iz 1965. pokazalo točnim 1975. Moore je revidirao svoju procjenu na udvostručenje tranzistora na integriranom krugu svake dvije godine u sljedećih 10 godina. Bez obzira na to, ideja o tehnologiji čipova koja raste eksponencijalnom brzinom, stalno čineći elektroniku bržom, manjom i jeftinijom, postala je pokretačka snaga industrije poluvodiča i otvorila put za sveprisutnu upotrebu čipova u milijunima svakodnevnih proizvoda.

Gordon Earle Moore rođen je u San Franciscu 3. siječnja 1929. od roditelja Waltera Harolda i Florence Almire “Mira” (Williamson) Moore. Moore se školovao na Državnom sveučilištu San Jose, Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu i Kalifornijskom tehnološkom institutu, gdje je stekao doktorat. kemije 1954. Umro je u krugu obitelji, u svojem domu na Havajima.

 Intel Model 8080 Microprocesor.jpg Izvor: Intel

 Intel i8086-2.jpg Izvor: Intel

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI