Zanima vas temperatura zraka na vrhu Sv. Ilija i na Snježniku? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Zanima vas temperatura zraka na vrhu Sv. Ilija i na Snježniku?

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatski Telekom je postavio IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka

 Hrvatski Telekom IoT uređaj na Snježniku.JPG Izvor: Hrvatski Telekom

Kako bi se povećala sigurnost u planinskim, šumovitim i neurbanim područjima na vrhu Sv. Ilija na Pelješcu te na vrhu Snježnik iznad Rijeke HT je postavio moderne mjerne uređaje koji odašilju podatke u stvarnom vremenu.

Zajedno s HGSS stanicom Orebić i proslavljenim alpinistom Stipom Božićem postavljena je NarrowBand-IoT senzorika Hrvatskog Telekoma na vrh Sv. Ilija na Pelješcu te je u suradnji s HGSS stanicom Rijeka postavljen senzor i na vrhu Snježnik, iznad Rijeke.

Cilj ovog pilot projekta je mjerenje temperature i vlage na neurbanim i teško dostupnim područjima, a kako bi dali ključne i osnovne meteo podatke koji bi bili od koristi zajednici i svim korisnicima, u redovnoj svakodnevnoj upotrebi i u izvanrednim situacijama (npr. akcije spašavanja).

Robusnu opremu karakterizira velika autonomija, uz bateriju koja traje godinama te fleksibilnost jer funkcionira putem HT-ovog mobilnog signala. Očekuje se jednostavno i efikasno korištenje kroz dulje razdoblje i u svim uvjetima.

 Hrvatski Telekom Postavljanje IoT uređaja na vrhu Sv. Ilija.jpg
Postavljanje IoT uređaja na vrhu Sv. Ilija
Izvor: Hrvatski Telekom

Postavljeni mjerni uređaji imaju autonomno napajanje, a svrha im je prikupljanje podataka o temperaturi i vlazi zraka koji se zatim u stvarnom vremenu prikazuju na mobilnoj aplikaciji što omogućava budućim korisnicima praćenje i analiziranje podataka za različite potrebe. Tako, primjerice, HGSS može pristupiti preciznim meteorološkim podacima na pojedinoj lokaciji i planirati potrebne intervencije u skladu s tim podacima.

Navedena IoT tehnologija, zbog visoke razine prilagodljivosti, svoju primjenu može pronaći u gotovo svim tržišnim segmentima poput industrije, pametnih gradova, transporta, logistike ili poljoprivrede. Rješenja je moguće prilagoditi individualnim potrebama korisnika, koji na taj način mogu očitavati status praćenih parametara te planirati njihovo upravljanje.

Nikola Brebrić, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja u HT-u, ističe daljnji razvoj ovog pilot projekta, a plan je nastaviti s postavljanjem IoT mjernih uređaja i na drugim odabranim lokacijama koje se nalaze blizu zaštićenih područja šuma, unutar požarno rizičnih područja kako bi pridonijeli razvitku metoda koje će olakšati sigurnosnim službama prevenciju potencijalno opasnih situacija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI