SVEMIRSKA LETJELICA ORION: Nalazi se iza daleke strane Mjeseca | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVEMIRSKA LETJELICA ORION: Nalazi se iza daleke strane Mjeseca

Autor Ivan Vukić

Uskoro će letjelica dosegnuti svoju najveću udaljenost od Zemlje

 Svemirska letjelica Orion (1).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Poseban je pogled na Zemlju snimljen iz svemirske letjelice koja se upravo Orion nalazi iza daleke strane Mjeseca. Zar ne izgleda predivno naš mali planet?

Na putu do takozvane Mjesečeve daleke retrogradne orbite letjelica Orion je devetog dana leta snimila slike Zemlje iz kamere postavljene na jedan od njenih solarnih nizova. Tijekom svog putovanja svojom optičkom kamerom nije snimljena samo udaljena strana Mjeseca. Orion koristi optičku navigacijsku kameru za snimanje slika, a podaci će se koristiti za navigaciju letjelica u budućim misijama s ljudskom posadom.

 Svemirska letjelica Orion (5).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

U ponedjeljak 28. studenog Orion je dosegnuo svoju najveću udaljenost od Zemlje, od gotovo 270.000 milja od našeg matičnog planeta. Svemirska letjelica je namijenjena za misije dubokog svemira, što će pokrenuti novu eru istraživanja svemira.

Čeka nas niz sve izazovnijih misija, a ova nova letjelica odvest će nas dalje nego što smo išli prije, uključujući i blizinu Mjeseca i Marsa. Nazvana po jednom od najvećih zviježđa na noćnom nebu i oslanjajući se na više od 50 godina istraživanja i razvoja svemirskih letova svemirska letjelica Orion dizajnirana je da zadovolji rastuće potrebe nacionalnog programa istraživanja dubokog svemira u narednim desetljećima.

 Svemirska letjelica Orion (2).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Misije istraživanja dubokog svemira Orion, zajedno s rekordnim razinama privatnih ulaganja u svemir, pomoći će NASA-i i Americi da otkriju misterije svemira i osiguraju svjetsku nadmoć ove nacije u istraživanju ogromnih prostranstava.

Orion će služiti kao istraživačko vozilo koje će prenijeti posadu u svemir, omogućiti hitan prekid, držati astronaute tijekom njihovih misija i omogućiti siguran povratak iz dubokog svemirskog prostranstva. Misije Orion lansirat će se iz NASA-ine modernizirane svemirske luke u Svemirskom centru Kennedy na Floridi na novoj, snažnoj raketi za teška opterećenja agencije Space Launch System.

U ovoj prvoj integriranoj misiji Artemis I će se Orion bez posade odvažiti na putovanje od tisuća milja izvan Mjeseca tijekom otprilike šest tjedana. Misija će utrti put za letove s astronautima počevši od misije Artemis II.

 Svemirska letjelica Orion (3).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

 Svemirska letjelica Orion (4).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI