UZ 'MALE' PROBLEME: Utrka na Mjesec se nastavlja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UZ 'MALE' PROBLEME: Utrka na Mjesec se nastavlja

Autor Davor Dakić

Problemi s motorom doveli su do odgode NASA-ine misije Artemis 1

 Artemis 1 (2).jpg Izvor: CNP/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Početak novog programa lunarnih misija američke vlade događa se gotovo točno 50 godina nakon završetka projekta Apollo kojim su prvi ljudi iskrcani na Mjesec. Od tada nijedna misija s ljudskom posadom nije posjetila Zemljinog najbližeg pratitelja u svemiru.

Nakon Amerikanaca i Rusa, koji su 1966. godine prvi dotaknuli sa svojim letjelicama površinu Mjeseca, u 2013. godini je to uspjeli i Kini. 12 američkih astronauta je prošetalo mjesečevom površinom između 21. srpnja 1969. i 14. prosinca 1972. godine, podsjeća nas Statista.

 Mjesec (2).jpg Izvor: NASA

Artemis 1 bit će prva od tri misije koje imaju za cilj vratiti čovjeka na Mjesec do 2025. godine. Ne samo u SAD-u, utrka za Mjesec počinje iznova jer je još nekoliko zemalja i privatnih kompanija najavilo lunarne misije.

Nakon uspješnih slijetanja kineskih sondi Chang'e 3 2013., Chang'e 4 u siječnju 2019. i Long March 5 2020., pitamo se koja će sljedeća svemirska agencija ili kompanija uspjeti doći do Mjeseca?

Nakon dvije neuspješne misije izraelske privatne tvrtke SpaceIL u travnju 2019. i indijske svemirske agencije ISRO u srpnju te godine, sljedeća meka slijetanja na Mjesec planiraju američke tvrtke Astrobotic Technology i Intuitive Machines koje planiraju donijeti landere i rovera na Mjesec krajem ove ili početkom iduće godine u sklopu NASA-inog Commercial Lunar Payload Services programa koji je davao ugovore tvrtkama za razvoj sposobnosti za let do južnog mjesečevog pola koji je zanimljiv za korištenje resursa.

 Artemis 1 (1).jpg Izvor: CNP/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Japanska tvrtka iSpace također planira lansirati svoj lander Hakuto kasnije ove godine, koji će postaviti rover Rashid koji je razvila Svemirska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mjesec početkom 2023. godine.

Usred globalnog preokreta nakon ruske invazije na Ukrajinu vjeruje se da je prvo lansiranje te zemlje iz programa uskrslog Mjeseca Luna odgođeno barem do sljedeće godine. Prvobitno je planirano da nakon misije lendera uslijedi orbiter 2024. i misija s ljudskom posadom u Mjesečevu orbitu 2029.

Svemirske agencije Japana i Indije također posežu za Mjesecom u 2023. s po jednom misijom lendera. Turska također želi stići do Mjeseca te godine, ali s lakšom misijom. Predviđeno je da će meko slijetanje uslijediti do 2028.

 Artemis 1 (3).jpg Izvor: Phil McAuliffe / Polaris / Profimedia

Nova lansiranja iz Kine i Europske svemirske agencije očekuju se 2024. odnosno 2025. godine, a fokusiraju se na koncepte korištenja resursa kao i NASA-in program rovera Viper koji će se realizirati u suradnji s privatnim tvrtkama počevši od 2024. Osim toga, NASA i ESA planiraju započeti s radom na svemirskoj postaji u Mjesečevoj orbiti iste godine.

Južna Koreja je već dobila prednost za svoj lunarni program uspješnim lansiranjem lunarnog orbitera početkom kolovoza koji je trenutno na putu prema Mjesecu. Zemlja želi postići meko slijetanje na Mjesec do 2030.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI