IDEMO NA MJESEC? Najranije u 2025. godini | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

IDEMO NA MJESEC? Najranije u 2025. godini

Autor Krunoslav Ćosić

NASA je objavila da će sljedeća ljudska posada na Mjesec poletjeti tek oko 2025. godine

 NASA let na Mjesec (1).jpg Izvor: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Američka svemirska agencija NASA neće slati astronaute na Mjesec prije 2025. godine, najavio je šef NASA-e (Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir) Bill Nelson. To znači da se neće ostvariti Trumpovi svemirski planovi.

To je za godinu dana kasnije nego je Trump planirao – njegova administracija postavila je cilj vraćanja ljudi na mjesečevu površinu do 2024. godine. To je inicijativa pod nazivom Artemis, a trebala je biti odskočna daska prema još ambicioznijem cilju, a to je slanje astronauta na Mars.

 NASA let na Mjesec (3).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Kašnjenje je nastalo zbog pravnih zavrzlama oko ugovora sa SpaceX koji je trebao izgraditi Artemis, lunarno sletno vozilo. Sedam mjeseci je izgubljeno u pravnim parnicama, što znači da se ljudsko slijetanje na Mjesec ne može očekivati prije 2025. godine.

Blue Origin, svemirska tvrtka Jeffa Bezosa, tužila je NASA-u zbog dodjele ugovora o izgradnji lunarnog broda vrijednog 2,9 milijardi dolara, a posao je dodijeljen tvrtki SpaceX, u vlasništvu milijardera Elona Muska. Tužba je odbijena, ali je izgubljeno dragocjenih sedam mjeseci.

Inače, NASA je na Mjesec planira letjeti tek u 2028. godini, nakon što bi se u orbitu oko Mjeseca lansirala svemirska stanica Gateway do 2024. godine. Trumpova je administracija 2019. godine iznenada rok postavila za pet godina odnosno do 2024. godine. Razlog je suprotstavljanje potencijalnim uspjesima Rusije i Kine, na polju svemirskog oružja.

 NASA let na Mjesec (2).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI