Beethovenova 10. simfonija završena uz pomoć umjetne inteligencije | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Beethovenova 10. simfonija završena uz pomoć umjetne inteligencije

Autor Krunoslav Ćosić

Ludwig van Beethoven je u zadnjoj godini svoga života započeo pisanje 10. simfonije koju nažalost nikad nije završio

 Hrvatski Telekom_Note 10. simfonije Ludwiga van Beethovena Izvor: Hrvatski Telekom

Završetak simfonije potaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena, a iza projekta stoji 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te dva milijuna nota. Svjetsku premijeru 10. simfonije, na kojoj se od lipnja 2019. radilo 730 dana možete 9. listopada 2021. u 19 sati pratiti uživo u Telekom Forumu u Bonnu putem web stranice www.hrvatskitelekom.hr/beethoven

Još jedan nastup održat će se 27. listopada u Elbphilharmonie, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana klasične glazbe na svijetu. Do tada poslušajte kratki audio zapis 10. simfonije kojem se može pristupiti ovdje.

Iza jednog od najvećih kulturnih projekata u svijetu - završetka 10. simfonije Ludwiga van Beethovena, stoji Deutsche Telekom, u suradnji s grupom međunarodnih glazbenika i stručnjaka za umjetnu inteligenciju.

 Hrvatski Telekom_Ludwig van Beethoven Izvor: Iris Schröder

U realizaciji je sudjelovalo 10 znanstvenika i stručnjaka iz područja umjetne inteligencije koji rade na Harvardu i Cornellu, 56 glazbenika iz simfonijskog orkestra Bonn, orguljaš Cameron Carpenter, a sve pod vodstvom dr. Matthias Rödera, nagrađivanog glazbenika i tehnološkog stratega.

Kako bi se projekt uspješno realizirao, umjetnom inteligencijom analizirana je cijela Beethovenova umjetnička ostavština - simfonije, note, glazbene skice i partiture koje su pretvorene u strojni čitljivi oblik.

Uslijedio je odabir najprimjenjivije metode strojnog učenja, pri čemu su korišteni algoritmi za obradu glasa jer se glazba, poput jezika, sastoji od malih jedinica – slova ili nota – koje daju smisao jedino kada se smisleno slože, što je bilo posebno bitno za ovaj eksperiment.

 Hrvatski Telekom_10. simfonija Ludwiga van Beethovena Izvor: Hrvatski Telekom

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI