HRVATSKA JE KONAČNO DIO RAZVIJENOG TECH SVIJETA Dodijeljen je spektar za 5G | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

HRVATSKA JE KONAČNO DIO RAZVIJENOG TECH SVIJETA Dodijeljen je spektar za 5G

Autor Krunoslav Ćosić

Konačno imamo pravi 5G! A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska dobili su koncesije za tri frekvencije

  Izvor: Shutterstock

Punokrvni 5G podrazumijeva korištenje frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3600 MHz te na 26 GHz. HAKOM je objavio konačnu odluku kojom se hrvatskom trojcu dodjeljuje frekvencijski spektar, a u igri su i neki drugi igrači.

Ukupan iznos naknada za uporabu RF spektra koji je postignut na javnoj dražbi iznosi 358.995.433,00 kuna. Naknade prikupljene dražbom u potpunosti se uplaćuju u korist državnog proračuna.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijelila je radiofrekvencijski spektar u frekvencijskim pojasevima 700 MHz (758-788/703-733), 3600 MHz (3400-3800 MHz) i 26 GHz (26,5-27,5 GHz) za mreže pokretnih komunikacija pete generacije.

Postupak nadmetanja započeo je 12. srpnja 2021., a odluka o odabiru najpovoljnijih ponuđača i izdavanju dozvola donesena je 12. kolovoza 2021.

Dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te su se za ta područja nove dozvole iznimno izdale na 13 godina. Po isteku razdoblja valjanosti dozvole valjanost je moguće produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU-a.

  Izvor: HAKOM

  Izvor: HAKOM

  Izvor: HAKOM

A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska koristit će sva tri raspoloživa spektra, a frekvencijski spektar od 26 GHz koristit će i Eolo.

Frekvencijski pojas 3600 MHz se također dodjeljivao i na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima te kako bi se potaknula raznovrsnost usluga, a krajnjim korisnicima pružila mogućnost izbora. Ishod dražbe prikazan je u sljedećoj tablici:

  Izvor: HAKOM

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI