ANDROID 13: Stigao je na Pixel telefone, ovo su novosti koje donosi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ANDROID 13: Stigao je na Pixel telefone, ovo su novosti koje donosi

Autor Smartlife

Najnovija verzija Androida donosi funkcije koje iPhone već ima

 Android-13.jpg Izvor: Youtube

Nakon nekoliko mjeseci preview i beta verzija Google je počeo isporučivati stabilnu verziju Android 13 operativnog sustava na svoje Pixel pametne telefone. Novi OS značajno unaprjeđuje vizualno prilagođavanje i sigurnost dok istovremeno poboljšava interakciju između telefona, tableta i laptopa.

Android 13 je sada službeno dostupan vlasnicima Google Pixel 4 i novijih modela, a vlasnici brendova Samsung, Asus, Nokia (HMD), Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sony, vivo, Xiaomi i drugih pričekat će dok proizvođači prilagode novi OS.

 android 13_2.jpg Izvor: Google

Ne možemo ni okvirno reći koliko je to vremena, ali rekord prelaska na Android 12 verziju drži Samsung koji je to učinio za 41 dan na svojim Galaxy S21 modelima. Xiaomi je, na primjer, prilagodio prošlogodišnji Android za 104 dana dok je Realme to učinio za 168 dana.

Operativni sustavi suparničkih tabora na tržištu pametnih telefona svakim novim ažuriranjem sve više dobivaju iste ili slične funkcije. Zato vas ne treba čudi što Android 13 donosi neke mogućnosti u kojima iPhone korisnici već neko vrijeme uživaju.

Na primjer jedna od velikih promjena je mogućnost preciznog definiranja kojim slikama, videima i audio dokumentima aplikacije mogu pristupiti. Prije ove promjene korisnici su mogli samo odobriti ili odbiti opći pristup fileovima na uređaju dok iPhone korisnici već neko vrijeme imaju ovu mogućnost. Promjena pomaže korisnicima da dijele medijske fileove bez potencijalnog otkrivanja datoteka koje sadrže osjetljive informacije.

 Android-13-notifications.jpg Izvor: Youtube

Također, sličnosti se uvećavaju promjenom koja novim aplikacijama neće dopuštati da šalju obavijesti dok korisnici to izričito ne dozvole. Nakon prvog pokretanja nove aplikacije, korisnicima će biti ponuđeno žele li dopustiti da im ta aplikacija šalje notifikacije.

Ova dodatna sigurnosna provjera bi mogla spriječiti aplikacije da živciraju korisnike kao i da zaustavi lažne aplikacije koje koriste obavijesti kao vektor napada za hakiranje telefona.

Još jedna funkcija koju uživaju korisnici uređaja s jabukom na poleđini, a koja sada stiže na Android je interakcija telefona s tabletima i Chromebook laptopima. Korisnici će moći odgovarati na poruke s ovih uređaja, a također će moći kopirani tekst s jednog uređaja zalijepiti na drugom i tu iOS sličnosti završavaju.

 app-languages.jpg Izvor: Google

Od ostalih noviteta, ukoliko korisnici to žele, moći će od aplikacije do aplikacije promijeniti jezik koji je u upotrebi. Također, stiže dugo očekivana podrška za Bluetooth LE Audio, a primjetna će biti i brojna vizualna osvježenja.

Bitno je napomenuti da se ne očekuje Android 13L verzija za uređaje na preklop i tablete jer je Android 13 u sebe integrirao promjene koje smo mogli vidjeti na Android 12L operativnom sustavu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI