SAD JE HIT ANDROID 12L: Sve što morate znati o popularnom OS-u | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAD JE HIT ANDROID 12L: Sve što morate znati o popularnom OS-u

Autor Smartlife

Google ga je namijenio određenoj vrsti Android uređaja

 Samsung Galaxy Z Fold4 (1).jpg Izvor: Smartlife

U posljednjih nekoliko dana pojavila su se dva pametna uređaja koja koriste Android 12L, specijalnu verziju Androida namijenjenu tabletima i sklopivim uređajima poput novog Samsunga Galaxy Z Fold4 i Xiaomi MIX Fold 2. Dakle, nešto većim ekranima nego što su pametni telefoni.

Iako je Android postojao na tabletima od pamtivijeka, a korisničko iskustvo - uz nekoliko izuzetaka - bilo je, blago rečeno upitne kvalitete jer Google nikada nije optimizirao svoj operativni sustav za velike ekrane. Neke kompanije kao što je Samsung preuzele su stvari u svoje ruke i opremili svoju verziju operativnog sustava raznim funkcijama poput DeX načina rada, ali uglavnom Android tableti su bili na ničijoj zemlji.

 Samsung Galaxy Z Fold4 (2).jpg Izvor: Smartlife

Sumnjamo da je Google popustio pred silnim žalbama korisnika da je njihov operativni sustav zaostao, ali je nakon preduge tišine kompanija ubrzo nakon lansiranja Android 12 verzije najavila i Android 12L - optimizirani OS za uređaje s velikim ekranom. Dakle, što je to što Android 12L donosi korisnicima?

Panel s obavijestima

Revidirani OS koristi prednost dodatnog prostora za panel s obavijestima. Uređaji s velikim ekranima dobivaju dvije odvojene kolone u panelu - na lijevoj strani se nalaze brza podešavanja, a na desnoj strani se nalaze same obavijesti. Ovi uređaji su ranije koristili gotovo identičan panel s notifikacijama kakav možemo vidjeti i na običnim pametnim telefonima te ova promjena itekako ima smisla.

U 12L smo usavršili korisnički interfejs kako bismo Android učinili ljepšim i lakšim za korištenje na ekranima većim od 600 dp - preko obavijesti, brzih postavki, zaključanog ekrana i više", kaže Google na svom Android 12L siteu za developere.

 Android 12L split-screen.jpg Izvor: Google

Multitasking

Android 12L dodaje taskbar kako bi učinio multitasking lakšim. Ova funkcija je podrazumijevano omogućena na tabletima i uređajima na preklop. Taskbar se nalazi na dnu ekrana te omogućava pokretanje aplikacija u split-screen ili multitasking načinu.

"Pokretanje aplikacija u split-screen načinu je popularan način multitaskinga, a u 12L smo olakšali otkrivanje i korištenje ovog načina", kaže Google.

 Android 12L multitasking.gif Izvor: Google

Kompatibilnost

Kompanija također donosi poboljšano iskustvo kompatibilnosti koje će osigurati da vertikalne aplikacije izgledaju malo ljepše na velikim ekranima. Na primjer, na slici ispod možete vidjeti blago zakrivljene kutove aplikacije dok je ekran u horizontalnom položaju.

 Android 12L compatibility mode.jpg Izvor: Google

Kada stiže Android 12L?

Android 12L je već stigao. Točnije, Samsung Galaxy Z Fold4 je prvi uređaj koji se prodaje s ovim operativnim sustavom. Očekuje se da i mnogi drugi uređaji dobiju ovu nadogradnju.

 Samsung Galaxy Z Fold4 (3).jpg Izvor: Smartlife

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI