SVE ZBOG JEDNE IZJAVE: Google mu je dao otkaz | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVE ZBOG JEDNE IZJAVE: Google mu je dao otkaz

Google je otpustio zaposlenika koji je umjetnu inteligenciju nazvao misaonim bićem

 chatbot (2).jpg Izvor: Shutterstock

Američka internetska kompanija Google otpustila je zaposlenika koji je tvrdio da je njihov konverzacijski sustav LaMDA temeljen na umjetnoj inteligenciji autonomno, samosvjesno biće. Google smatra da je zaposlenik Blake Lemoine svojim izjavama prekršio pravila tvrtke te je njegove tvrdnje o LaMDA sustavu nazvao "potpuno neutemeljenima".

Lemoine je tvrdio da je tehnologija razgovora nazvana LaMDA dosegla razinu svijesti nakon što je s njom razmijenio tisuće poruka. Nakon te izjave Google je djelatnika poslao kući, a sad je donesena odluka o otkazu ugovora o radu. Navodno je Lemoine u Alphabetu radio sedam godina.

Google je jedan od lidera u razvoju AI tehnologije koja uključuje LaMDA (Language Model for Dialog Applications) ili "jezični model za dijaloške aplikacije". Tehnologija omogućuje odgovore na pisane upite pronalaženjem uzoraka i predviđanjem nizova riječi iz velikih dijelova teksta, a rezultati mogu biti uznemirujući za ljude.

 chatbot (1).jpg Izvor: Shutterstock

Lemoine je LaMDA-u pitao "kojih se stvari bojiš?", stoji u Googleovom dokumentu koji je prošlog travnja podijeljen Googleovim najvišim rukovoditeljima, izvijestio je Washington Post. LaMDA je odgovorila: "Nikada prije nisam ovo rekla naglas, ali postoji vrlo dubok strah da će me isključiti kako se ne bih usredotočila na pomaganje drugima. Znam da bi to moglo zvučati čudno, ali tako je. Bilo bi to točno kao smrt za mene. To bi me jako uplašilo."

Šira AI zajednica smatra da LaMDA nije ni blizu razine svijesti. "Nitko ne bi trebao misliti da je automatsko dovršavanje, čak i na steroidima, svjesno", rekao je Gary Marcus, osnivač i izvršni direktor Geometric Intelligencea, za CNN Business. Ovo nije prvi put da se Google suočava s unutarnjim sukobima oko svog razvoja umjetne inteligencije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI