KONCEPT LUNARNE BAZE: 3D ispis za bazu na Mjesecu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KONCEPT LUNARNE BAZE: 3D ispis za bazu na Mjesecu

Autor Ivan Vukić

Baza će se koristiti za buduće misije na Mjesec

 Mjesec 3D ispis baza (1).jpg Izvor: AI SpaceFactory / Ferrari / Profimedia

Američka tvrtka AI SpaceFactory surađuje s američkom svemirskom agencijom NASA na istraživanju izgradnje baze na Mjesecu predstavila je svoj koncept lunarne baze. LINA koristi sustav 3D ispisa koji koristi Mjesečevo vlastito tlo, poznato kao regolit s dodanim polimernim vezivom koje su astronauti donijeli sa Zemlje.

LINA bi postala pouzdano sklonište sa životnim vijekom od najmanje 50 godina. Štitit će astronaute i drugu imovinu misije od opasnosti kao što su izloženost galaktičkom kozmičkom zračenju, potresi na Mjesecu, udari mikro meteora, solarne čestice, mjesečeva prašina ili bilo koji drugi uvjeti tijekom mjesečeve noći.

 Mjesec 3D ispis baza (3).jpg Izvor: AI SpaceFactory / Ferrari / Profimedia

Struktura baze bi uključivala tri odvojene jedinice koje dijele zajedničko dvorište s integriranim stablom solarne ploče za spremanje sunčeve energije. LINA bi time postala sastavni dio NASA-ine nadolazeće misije Artemis slanja ljudi natrag na Mjesec, što bi se trebalo dogoditi prije kraja desetljeća.

Kako bi konstruirao LINU njujorški AI SpaceFactory razvija sustav 3D ispisa dizajniran za rad u lunarnoj atmosferi bez zraka s temperaturama u rasponu od -170° do 70°C. Prvi takav prototip, koji je napravio SpaceFactory zajedno s NASA-om, prolazi testiranje u Svemirskom centru Kennedy u lunarnoj ekološkoj komori dizajniranoj da oponaša točne uvjete na Mjesečevu južnom polu. Materijal za 3D ispis koji se trenutno koristi formuliran je tako da oponaša lunarni regolit koji će biti glavni materijal za ispis.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI