PAD 5 POSTO: Globalne isporuke čipseta za pametne telefone | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAD 5 POSTO: Globalne isporuke čipseta za pametne telefone

Autor Krunoslav Ćosić

Rezultati se odnose na prvo tromjesečje 2022. godine, a razlozi su sezonalnost i slabija potražnja u Kini

 Čipset čipovi poluvodiči (3) Izvor: Aleksey Popov / Stock Budget / Profimedia

Pad isporuka čipova nadoknađen je snažnim rastom prihoda od čipseta koji su porasli za zdravih 23% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2022. jer se kombinacija čipseta pomaknula prema skupljim 5G pametnim telefonima.

TSMC, najveći proizvođač, zauzeo je gotovo 70% udjela u proizvodnji ključnih skupova čipova koji ulaze u pametne telefone, od kompletnog sustava na čipu (SoC) do diskretnih aplikacijskih procesora (AP) i mobilnih modema.

Samsung Foundry bila je druga najveća ljevaonica iza TSMC-a s udjelom od 30% u globalnim čipsetovima za pametne telefone. Svi ostali su zauzeli mizernih 0,1 posto udjela, pokazuju podaci Counterpointa.

 Čipset poluvodič (2) Izvor: Drical / Alamy / Alamy / Profimedia

TSMC troši mnogo više nego konkurenti - uložit će 100 milijardi dolara između 2021. i 2023. u pogone za proizvodnju čipova na 5/4 nm i 3 nm procesu, u 3D pakiranje i povećati na 5/4 nm i 28 nm kako bi zadovoljio rastuću potražnju.

Udio pametnih telefona temeljenih na TSMC-u smanjio se u prvom tromjesečju 2022. za 9% (godišnje) zbog toga što je Qualcomm odabrao Samsung Foundry za proizvodnju X60 osnovnog pojasa. Razlog je godišnji pad isporuka čipseta za pametne telefone MediaTek.

Međutim, Qualcommova strategija dvostrukog izvora će dodati više volumena prema TSMC-u u 2022. Također, veći broj 4 nm flagship modela od Qualcomma, Applea i MediaTeka omogućit će TSMC-u da dodatno dobije udio u čipsetovima za pametne telefone u 2022.

 chip;attractive;beautiful;beauty;bracelet;bronze;brown;cap;caucasian;electronic;cute;expression;fashion;female;technology;future;futuristic;girl;glamour;eye;golden;gorgeous;covered;hat;hold;holding;isolated;set;lifestyle;cumputer;modern;necklace;people;person;circuit;portrait;pretty;metal;metallic;sequins;sexy;silver;studio;style;tech;hardware;urban;wig;woman;young Izvor: Profimedia

Od ukupnog broja skupova čipova za pametne telefone na naprednim čvorovima (4 nm, 5 nm, 6 nm i 7 nm) TSMC je osvojio 65%. TSMC je ušao u masovnu proizvodnju za svoj vodeći 4 nm procesni čvor s MediaTekovim SoC-om Dimensity 9000 u prvom tromjesečju 2022.

Očekuje se da će TSMC-ove isporuke čipseta za pametne telefone temeljene na 4 nm čvoru dodatno rasti zahvaljujući Qualcommovoj strategiji dvostrukog izvora za njegov Snapdragon 8+ Gen 1 SoC temeljen na 4 nm.

Samsung Foundry zauzeo je oko 30% udjela u globalnoj isporuci čipseta za pametne telefone zahvaljujući internom odjelu za čipset Exynos tvrtke Qualcomm i Samsung Semiconductor. Unatoč relativno nižim stopama prinosa za vodeći 4 nm procesni čvor, Samsung Foundry je predvodio vodeće isporuke čvorova (4 nm i 5 nm) čipseta za pametne telefone sa zdravih 60% udjela, a slijedi ga TSMC koji je zauzeo 40% udjela u prvom tromjesečju 2022.

 Samsung Galaxy S22 Ultra (2).jpg
Samsung Galaxy S22 Ultra
Izvor: Samsung

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 je stekao više od 75% udjela u seriji Samsung Galaxy S22 u samo jednom kvartalu. Samsung Foundry također je imao koristi od osvježenog 5G čipseta Exynos 1280 srednje razine temeljenog na 5 nm tehnologiji za svoje pametne telefone Galaxy A53 i A33.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI