MISIJA GOLEMOG BALONA: Podići će teleskop u svemir | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MISIJA GOLEMOG BALONA: Podići će teleskop u svemir

Autor Igor Martić

Cilj je proučavanje fenomena ubojica zvijezda

 ASTHROS teleskop (1).jpg Izvor: NASA/JPL-CALTECH / Ferrari / Profimedia

Ogromni balon veći od nogometnog igrališta poslat će teleskop 40.000 metara iznad Antarktike. Proučavat će fenomen koji guši stvaranje zvijezda u nekim galaksijama, učinkovito ih ubijajući.

Misija američke svemirske agencije NASA zove se ASTHROS što je skraćenica za astrofizički stratosferski teleskop za opažanja visoke spektralne rezolucije na submilimetarskim valnim duljinama (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths).

 ASTHROS teleskop (2).jpg Izvor: Media Lario / Ferrari / Profimedia

Ogromno zrcalo, glavni alat teleskopa za prikupljanje svjetlosti, bit će najveće koje je ikad letjelo balonom na velikim visinama. Može dosegnuti visinu od 40 kilometara. S te visine teleskop može detektirati valne duljine svjetlosti koje su blokirane Zemljinom atmosferom i ne mogu se promatrati sa zemlje.

Izgradnja zrcala od 2,5 metara dovršena je krajem lipnja u Italiji u optičkoj tvrtki Media Lario. ASTHROS bi trebao biti lansiran najkasnije u prosincu 2023., kružeći oko Južnog pola do četiri tjedna.

 ASTHROS teleskop (3).jpg Izvor: Media Lario / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI