Webbov teleskop Prešao je 1,5 milijuna kilometara | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Webbov teleskop Prešao je 1,5 milijuna kilometara

Autor Krunoslav Ćosić

Prije mjesec dana je krenuo u povijesnu misiju

 svemirski teleskop James Webb (1).jpg Izvor: NASA / Zuma Press / Profimedia

Tri puta veći od prethodnika (teleskopa Hubble) svemirski teleskop James Webb dosegnuo je svoju konačnu poziciju na udaljenosti oko 1,5 milijuna kilometara od Zemlje. Nakon desetljeća čekanja Arianespaceova raketa Ariane 5 otišla je u svemir na Božić 2021. I konačno je na svojem mjestu.

 svemirski teleskop James Webb (3).jpg Izvor: NASA

Webb neće biti u orbiti oko Zemlje, kao što je bio svemirski teleskop Hubble. On će kružiti oko Sunca, u onome što se zove druga Lagrangeova točka ili L2 . Kod ove orbite je bitno što omogućuje teleskopu da ostane u liniji sa Zemljom dok se kreće oko Sunca. Istovremeno, time veliki satelitski štitnik štiti teleskop od svjetlosti i topline Sunca i Zemlje (i Mjeseca).

Animacija: orbita svemirskog teleskopa James Webb
Izvor: Youtube

Najveći i najmoćniji uređaj te vrste u svemiru s radom će krenuti za otprilike četiri mjeseca. Teleskop s velikim infracrvenim primarnim ogledalom od 6,5 metara je do svoje pozicije došao uz pomoć mlaznica tijekom operacije koja je trajala oko pet minuta.

Teleskop je inače najsnažniji svemirski opservatorij ikad izgrađen te predstavlja čudo inženjerstva. U svemir je iz tropske prašume odletio nakon tri desetljeća rada (i čekanja), a pomoći će odgovoriti na temeljna pitanja o svemiru, zavirujući u prošlost od 13 milijardi godina. Vrijednost teleskopa je 10 milijardi dolara, na njemu je radilo na tisuće ljude širom svijeta.

 svemirski teleskop James Webb (2).jpg Izvor: Handout / AFP / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI