DIO NAŠIH ŽIVOTA: Wi-Fi 6 uskoro zamjenjuje Wi-Fi 7 | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DIO NAŠIH ŽIVOTA: Wi-Fi 6 uskoro zamjenjuje Wi-Fi 7

Autor Smartlife

Saznajte kako su se nekada označavale Wi-Fi verzije i što donosi najnoviji Wi-Fi 7

 Wi-Fi.jpeg Izvor: SHUTTERSTOCK/MODVECTOR

Wi-Fi 7 hardver se naveliko priprema, a Wi-Fi 6 se već dvije godine unatrag ugrađuje u telefone, tablete i laptope. Jeste li se ikada zapitali kako smo odjednom došli do broja 6? Što se dogodilo s prethodnicima? Gdje su nestali brojevi 5, 4 i drugi bežični standardi.

Danas je Wi-Fi dio naših života. Danas se u kafiću prvo pita za Wi-Fi lozinku, a tek onda poručuje kava, Međutim, oni stariji među nama se sjećaju života bez bežičnih konekcija i pametnih telefona.

Wi-Fi je predstavljen 1990. godine i njegova oznaka i terminologija su ustoličene od strane Instituta za elektronski inženjering (IEEE) kada je definiran 802.11 standard s tehničkom dokumentacijom za standardizaciju bežičnih računalnih mreža.

U početku i nekoliko godina nakon definiranja standarda Wi-Fi verzije su opisivane brojem standarda – 802.11 s dodatkom verzije. Prva verzija je bila 802.11-1997 i potpuno je jasno zbog čega 99% nas nikada nije čulo za nju. Nedugo poslije toga 1999. godina je donijela dvije nove verzije: 802.11a i 802.11b.

 Wifi.jpg Izvor: UNSPLASH/ PAUL HANAOKA

Usprkos očiglednim prednostima 802.11a je radio na 5 GHz umjesto na 2,4 GHz i imao je veći protok, ali se nije proširio izvan poslovnih okruženja. Daleko jeftiniji 802.11b je bio praktičniji za šire narodne mase jer je imao i mnogo veći domet, iako su brzine bile znatno lošije.

Nakon toga svakih nekoliko godina dolazile su nove i unaprijeđene verzije 802.11 standarda koje su postajale standard i novo ime koje su promovirali proizvođači širom svijeta.

Nakon 802.11b stigao je 802.11g, i to je bio prijelomni trenutak kada se Wi-Fi uvukao u naše domove. Jeftini ruteri su se počeli sve češće pojavljivati u periodu kada je počela široka prihvaćenost Wi-Fi standarda.

Nakon 802.11g stigao je 802.11n, i dalje najpopularniji na svijetu, ali su i njega prestigli 802.11ac i 802.11ax. Svaka nova generacija donosila je značajna unaprjeđenja na poljima protoka i dometa omogućavajući najbitniju stvar – bolje korisničko iskustvo.

Između popularnih Wi-Fi verzija bilo je tu još mnogo različitih standarda kao što su 802.11ad i 802.11aj koji su unapredili Wi-Fi, ali nisu postale verzije koje su proizvođači usvojili kao “novi Wi-Fi".

WiFi 6
Izvor: Youtube

802.11be

Iako još uvijek nije formalno usvojen, 802.11be je novi kandidat za sljedeću Wi-Fi generaciju odnosno Wi-Fi 7. Ako se pitate kako je došlo do nove nomenklature trebate znati da Wi-Fi Alijansa nema standarde kao IEEE, ali ova neprofitna organizacija u svom vlasništvu ima autorska prava na naziv “Wi-Fi” i tako se ponaša kao krovna organizacija za testiranje certifikacija i dodjelu standarda.

S druge strane i IEEE nomenklatura s A, B, G, N pa opet A te sada opet B je zbunjujuća te su ljudi iz Wi-Fi Alijanse odlučili dati svoj doprinos pojednostavljivanjem nomenklature standarda. Umjesto zbunjujućih slovnih oznaka, dobili smo brojeve.

 Besplatni-WiFi-znak.jpeg Izvor: UNSPLASH / MARKUS SPISKE

Nove oznake će se podudarati s novim standardima koji će se pojavljivati, ali će značajno olakšati njihove nazive pa smo tako umjesto 802.11ax dobili Wi-Fi 6, što je brzo prihvaćeno među korisnicima i istom brzinom ušlo u upotrebu.

Napomenut ćemo samo da se Wi-Fi brendiranje nikada nije provelo na starijim standardima 802.11g (Wi-Fi 3), 802.11a (Wi-Fi 2), 802.11b (Wi-Fi 1) i 802.11-1997 (Wi-Fi 0).

U budućnosti ćete na ruterima sigurno naći 802.11 oznake, ali će svi uskoro zaboraviti na slovne sufikse i fokusirat će se na nove nazive. Uostalom, zamislite da je Apple umjesto iPhone 13 predstavio iPhone 11ax...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI