BORBA ZA PLANET: Dronovima ispuštene samoklijajuće kuglice hrasta lužnjaka | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BORBA ZA PLANET: Dronovima ispuštene samoklijajuće kuglice hrasta lužnjaka

Autor Krunoslav Ćosić

Na Dan planeta Zemlje Telemach je učinio dobro djelo u Šibensko-kninskoj županiji

 Projekt pošumljavanje_Telemach 1.jpg Izvor: Telemach Hrvatska

Opožarena i devastirana šumska područja Šibensko-kninske županije ponovo će oživjeti zahvaljujući inicijativi operatora Telemach Hrvatska. Uz pomoć dronova na opožareno područje Oklaja u blizini NP Krka dronovima su ispuštene samoklijajuće kuglice hrasta lužnjaka koje su prethodno izradili Telemachovi zaposlenici.

 Tehnologija u službi očuvanja okoliša _Telemach 2.jpg Izvor: Telemach Hrvatska

Pošumljavanjem iz zraka opožareno će se područje ponovo dovesti u prirodnu ravnotežu, što je dio aktivnosti Telemacha Hrvatska usmjerenih na očuvanje, revitalizaciju i zaštitu okoliša te smanjenje ugljičnog otiska povodom Dana planeta Zemlje. Ukupna površina koja je obnovljena pokriva 10.000 kvadratnih metara.

Područje Oklaja je izabrano zbog posebne osjetljivosti i devastiranosti proteklih godina, s velikim požarima 2021. kad je izgorjela površina od 370 hektara šume. Ovo područje u općini Promina dio je planinarskih staza i šuma koje, osim svojih prirodnih ljepota, imaju velik značaj za prirodnu ravnotežu, zbog čega je spomenuta šumska područja važno vratiti u njihovo prvobitno stanje.

 Tehnologija u službi očuvanja šuma_ Telemach 1.jpg Izvor: Telemach Hrvatska

Jedno odraslo stablo tijekom svojeg životnog ciklusa obradi oko 2000 kilograma CO₂ odnosno čak 10 kilograma godišnje, a proizvede oko 260 kilograma kisika.

„Pošumljavanje je jedan od najjednostavnijih, a najučinkovitijih načina smanjenja emisija CO₂ i usporavanja klimatskih promjena. Osim zbog kisika koji proizvode, šume su važne i zbog brojnih drugih funkcija kojima utječu na kvalitetu života svih živih bića na zemlji pa je na svakome od nas da odgovornim ponašanjem pridonosimo njihovom očuvanju. U Telemachu smo toga svjesni zbog čega nastojimo dati svoj doprinos u stvaranju zdravijeg i boljeg mjesta za život“, izjavila je Andrea Šalinović, CSR koordinatorica Telemacha Hrvatska.

 Projekt pošumljavanje_Telemach 2.jpg Izvor: Telemach Hrvatska

Pošumljavanjem se čuvaju stabilnost tla, zadržava vodu u ekosustavu, štite usjevi i naselja od vjetra, štite brojne životinjske vrste, služe kao izvor resursa za ljudski i za životinjski svijet, snižavaju opću temperaturu okoliša i smanjuju učinak staklenika poboljšavaju plodnost tla te donose brojne druge pozitivne utjecaje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI