I ZEMLJA IMA SVOJ DAN: Trebali bismo više paziti na naš planet | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

I ZEMLJA IMA SVOJ DAN: Trebali bismo više paziti na naš planet

Autor Krunoslav Ćosić

Dan planeta Zemlje trebalo bi obilježavati svaki dan, a ne samo 22. travnja

 Djeca Zemlja.jpg Izvor: Pixabay

Zemlji možete pomoći na razne načine. Na primjer, možete dati ili pokazati podršku pomažući tvrtkama koje doprinose zaštiti okoliša. U samo nekoliko jednostavnih koraka možete pronaći tvrtke na svojem području koje recikliraju te dodati informaciju o materijalima koje preuzimaju za recikliranje.

Na taj ćete način pomoći svima koji se žele riješiti nekog predmeta, a ne znaju gdje s njim (nikako u spremnik za miješani otpad).

Najprije u mobilnoj verziji aplikacije Google Karte (Google Maps) pronađite profil tvrtke, zatim odaberite O mjestu na traci kartica, a zatim kliknite na Uredi značajke. Pomaknite se na Recikliranje, dodirnite opise i pošaljite ih.

Možete se javiti na Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije namijenjen raznim pravnim osobama vrijedan 100 milijuna kuna, a kojeg je objavio hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijave kreću od 25. travnja 2022.

Uz jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatne iznajmljivače kao i za samostalne djelatnosti te ostale pravne subjekte, osim udruga, mogu se prijaviti i suvlasnici višestambenih zgrada putem svojih upravitelja, ali i vjerske zajednice.

Pojedini korisnik će uspješnom prijavom za svoj projekt moći osigurati najviše do 1,4 milijuna kuna, s tim da se sustav ugrađuje na građevinu koja nije oštećena u potresu. Korisnicima će za nabavu i ugradnju sustava na jednoj ili više lokacija na raspolaganju biti 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o statusu lokacije na kojoj se provodi projekt.

Sustavi za koje je moguće dobiti sufinanciranje su dizalice topline, sunčani toplinski kolektori korisnog djelovanja najmanje 70%, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi korisnog djelovanja najmanje 87% te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

 Priroda djevojka.jpg Izvor: Pixabay

Dan planeta Zemlje obilježava se po 52. put (od 1970. godine na sveučilištima SAD-a), a dodatni poticaj bila je Konferencija Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine. Opća skupština UN-a je 2009. godine datum 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje. Obilježava se u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

Znanstvenici upozoravaju kako se promjene događaju vrlo brzo te se brojne biljke i životinje teško prilagođavaju. Nastave li prosječne temperature na svjetskoj razini i dalje nekontrolirano rasti mnoge biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja. Na žalost, mnoge su već izumrle.

Obilježavanju Dana planete Zemlje pridružio se drugu godinu za redom i Iskon - svojim korisnicima, koji se odluče mjesečni račun za usluge primati u e-mail sandučić, daruje vrećicu za kupovinu. I sama tvrtka provodi zelene korake. Iskonovi prostori su u potpunosti oslobođeni plastične ambalaže i posuđa, printere koriste minimalno, nemaju koševe ispod stolova nego sortirne stanice u hodnicima, a zaposlenici na sastanke imaju mogućnost ići sa službenim biciklima.

 Zemlja srce.jpg Izvor: Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI