HRVATSKI TELEKOM I EKONOMSKI INSTITUT ZAGREB: 5G Atlas | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

HRVATSKI TELEKOM I EKONOMSKI INSTITUT ZAGREB: 5G Atlas

Autor Krunoslav Ćosić

Otkrivamo gdje je Hrvatska na 5G karti svijeta i s kakvim se izazovima susrećemo

 Boris Drilo, Hrvatski Telekom.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Hrvatski Telekom je 5G signal omogućio za 50 posto stanovništva Hrvatske (2 milijuna stanovnika, u 76 gradova), a u njihovoj mobilnoj mreži koristi se 10 posto 5G telefona (uglavnom iz visoke klase i nešto iz nižeg cjenovnog segmenta), što je ispod svjetskog prosjeka koji je 15 posto.

Vršni promet u mreži Hrvatskog Telekoma udvostručen je u protekle dvije godine, a očekuje se da će se mobilni promet u Republici Hrvatskoj do 2026. godine utrostručiti.

 HT 5G atlas (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 HT 5G atlas (3).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Hrvatska je donedavno zaostajala što se tiče pete generacije mobilne telefonije, za što je HAKOM dobio upozorenje iz europskih regulatornih tijela, ali se situacija izuzetno popravila u novije vrijeme, otkrio je Boris Drilo član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a na predstavljanju 5G atlasa nastalog u suradnji HT-a s Ekonomskim institutom Zagreb.

5G će donijeti više od 10 milijardi kuna gospodarstvu Hrvatske, uz pozitivne efekte kroz sve industrije i županije, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a. Hrvatski Telekom je s kontinuiranim godišnjim ulaganjima većim od 1,6 milijardi kuna godišnje najveći investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj.

Ulaganja u razvoj 5G mreže u sljedećih nekoliko godina donijet će više od 10 milijardi kuna (1,33 milijardi eura) dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a, pokazala je publikacija „5G Atlas - Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Republici Hrvatskoj“.

 Kostas Nebis, Hrvatski Telekom.jpg
Kostas Nebis, Hrvatski Telekom
Izvor: Krunoslav Ćosić

Razvoj 5G infrastrukture jedan je od ključnih pokretača gospodarskog rasta i društvenog napretka i to u svim hrvatskim županijama. Otvara se značajan poduzetnički potencijal koji do izražaja najviše dolazi prvenstveno u slabije razvijenijim regijama i onima udaljenim od glavnih urbanih središta.

Prema umjerenim procjenama uvođenje 5G mreže rezultirat će povećanjem prihoda od 20 do 50 posto, izvozne sofisticiranosti od 10 posto, smanjenjem troškova poslovanja za 10 posto dok će se potencijal za osnivanje novih poduzeća povećati čak tri puta. Pritom će se rast zaposlenosti u svim analiziranim sektorima kretati u rasponu od 8 posto u prerađivačkoj do 46 posto u ICT industriji.

5G bi trebao imati najveći pozitivan efekt u poljoprivredi koja je u Hrvatskoj najzapuštenija, iznijela je Maruška Vizek, voditeljica istraživanja i znanstvena savjetnica s Ekonomskog instituta Zagreb te dodala:

„Uvođenje 5G mreže ima potencijal povećati tržišni dinamizam, unaprijediti troškovnu konkurentnost i sofisticiranost domaćeg gospodarstva te dovesti do redistributivnih učinaka ekonomske aktivnosti među hrvatskim regijama. Hrvatska će imati višestruko veće koristi od uvođenja 5G mreže od troškova razvoja te infrastrukture, zbog čega je od presudne važnosti da svi dionici – poslovni i javni sektor, ministarstva, županije, jedinice lokalne samouprave, aktivno sudjeluju u poticanju mjera koje će omogućiti da 5G iskoristi svoj potencijal, što je u interesu gospodarstva i društva. Posebno imajući u vidu kako gospodarski efekti razvoja 5G infrastrukture s rastom složenosti gospodarstva dodatno osnažuju".

 Maruška Vizek, EIZ.jpg
Maruška Vizek, EIZ
Izvor: Krunoslav Ćosić

Povećanje udjela novih poslovnih subjekata će se po županijama kretati od 25 posto u Gradu Zagrebu do čak 250 posto u Brodsko-posavskoj županiji i tu su najveći dobitnici sektori ICT i turizam. Povećanje izvoza će najevidentnije biti u slabije razvijenim županijama uz rast izvoznih proizvoda od 20 do 120 posto.

U 5G Atlasu predstavljeni su i konkretni projekti korištenja pametnih tehnologija koje razvija Hrvatski Telekom diljem Hrvatske. Dubrovnik je, primjerice, prvi na svijetu realizirao najveći projekt pametnog parkinga na NB-IoT mreži u sklopu koga je na području cijelog grada ugrađeno 1900 parkirnih senzora. Također, dubrovačka luka, škole i vrtići, opremljeni su senzorima za mjerenje kvalitete zraka, a u gradu je implementirana oprema za uspostavu zone zagušenja prometa.

S Fakultetom elektrotehnike i računarstva razvija se projekt nadzora i analize prometnih tokova na javnim cestama s pomoću bespilotnih letjelica u stvarnom vremenu. Razvoj tog projekta na 5G tehnologiji povećat će sigurnost i prohodnost u prometu kroz analizu prometnih gužvi i pametnije upravljanje prometom u gradovima, provjeru raspoloživih parkirnih mjesta, analizu opterećenosti javnog prijevoza i niz drugih opcija.

 HT 5G atlas (1).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Opasnost za razvoj 5G mreže je cijena električne energije koja je u posljednjih nekoliko mjeseci povećana čak četiri puta, što može utjecati na razvoj i ulaganja u mreže i tehnologije, a operatorima su veliki problem i nabave uređaja jer moraju u proizvode unaprijed ulagati sredstva, a potrebe za takvim uređajima će biti tek za godinu dana.

„Zato je izrazito važno stvoriti povoljne investicijske uvjete koji će amortizirati nepovoljan rast cijene električne energije i inflacije te imati zakonski okvir u kome će razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture biti neometan“, smatra Boris Drilo, HT-ov 5G guru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI